Citat:
Īn prealabil postat de veveritza
Foarte bine punctat eudelasibiu, subscriu la cele spuse de tine;
dealtfel vorba "parintii mananca agurida iar copiilor li se strepezesc dintii" - spune multe.
Pentru mine( cat si pentru sotul meu) cartile parintelui Arsenie Boca au fost ca doua perechi de palme, m-au trezit din somnolenta si recunosc si eu ca ne-a fost tare greu la inceput dar....incetul cu incetul invatam tot alfabetul, cu ajutorul lui Dumnezeu si al duhovnicului am depasit momentele de rusine, de a intreba;cand noi am marturisit faptul ca nu pazeam zilele de post, zilele de sarbatoare, de duminica, am fost opriti de la Sf. Impartasanie si am suferit pentru asta; si daca respecti canonul dat de duhovnic...totul merge spre bine, pazirea zilelor oprite devine obisnuinta si nu ti-ar mai trebui nici in ruptul capului;
Poate nu era cazul sa fac aceasta marturisire publica dar (poate) ajuta pe cineva; sa nu uitam ca la scaunul spovedaniei Hristos sta nevazut si vorbeste prin gura preotului; as fi tare curioasa sa stiu daca cineva are dezlegare de la duhovnicul sau sa conceapa copii oricand, in orice zi; dealtfel cred ca orice preot din orice biserica poate da raspunsul pe loc la aceasta intrebare
|
...si ii acuza de fariseism pe cei care sustin altceva decat ceea ce au fost invatati sau au auzit dealungul timpului. Pe langa asta, au deprins si prostul obicei sa despice in 64 orice. Dogmele si invataturile Bisericii nu se discuta, le plici sau nu le aplici, dupa cum crezi de cuviinta. Mersul la biserica nu este obligatoriu, dar daca te duci, conformeaza-te regulilor, daca nu, stai acasa si mai departe vezi ce fel fel de viata o sa ai. Din pacate multi dintre noi nu invata nici dupa ce s-au lovit de pragul de sus. Regulile de circulatie sau legile le respecta marea majoritate a cetatenilor unei tari, fie ca le convine fie ca nu. In schimb, cand vine vorba de Biserica, toti strambam din nas si facem mutre ba ca asta nu e normal, ba ca cealalta nu e tocmai asa cum ne inchipuim si ne luam libertatea de a incalca normele si invataturile in numele libertatii( religioase, de idei s.a.m.d.) ca doar e democratie. Ar trebui sa invatam de la musulmani, aia, cand incepe muezinul chemarea la rugaciune lasa totul, isi astern covorasul si se roaga fara sa mai tina cont de ce spune evreul, catolicul sau ortodoxul. Noi, in schimb suntem liberi....indiferent cat ne costa acea libertate...Pacat ca ne pierdem asa usor...