View Single Post
Vechi 28.08.2009, 02:13:05
razvan4 razvan4 is offline
Member

Data înregistrării: 29.07.2009
Implicit

În cele mai multe cazuri nu poți opta pentru altceva, în multe locuri nu există decît profesori care predau ortodoxia.
Am vazut în prima pagină că cineva exprima opinia că ar exista niște presiuni ale UE, ceea ce mie mi se pare imposibil din urmatorul motiv: în multe țări din UE încă se predă religia în școli. Landurile germane din sud de exemplu, au în programî religia. Berlinul pe de altă parte a respins prin referendum religia în școli. În țările scandinave din cîte știu se predă încă religia în școală.
Franța și Spania sunt cazuri separate, acolo separarea dintre stat și biserică s-a produs în temeni inamicali mai ales din cauze istorice.
Oricum, nicaieri în Europa nu se predă religia ca la noi, unde de fapt se face catehizare și îndoctrinare.

Presiunile acelea ale UE există numai în ceea ce priveste creaționismul, de aici probabil confuzia. Este vorba de Rezolutia nr. 1580/2007 a Consiliului Europei, care vorbește despre pericolele creaționismului și despre importanța evoluționismului în educație. Ea prevede, printre altele:

„15. Predarea tuturor fenomenelor privind evoluția ca o teorie științifică fundamentală este, prin urmare, crucială pentru viitorul societăților și democrațiilor noastre. Din acest motiv, ea (teoria evoluției) trebuie să aibă o poziție centrală în programele didactice și îndeosebi în cele științifice atîta timp cît, ca orice altă teorie, va rezista în fața examinării științifice exhaustive. [...]

19. Prin urmare, Adunarea Parlamentară îndeamnă statele membre și, mai ales, autoritățile lor educaționale:
19.5 să promoveze predarea evoluției ca teorie științifică fundamentală în programele școlare“.

Last edited by razvan4; 28.08.2009 at 02:34:21.
Reply With Quote