Citat:
În prealabil postat de ralluka
ajutati ma va rog ,daca stiti ce carti sunt reomandate de preoti celor ce vor sa se spovedeasca. ceva de genul " indrumator pt. spovedanie" - zic eu, dar cartea are un alt nume. va intreb pt ca dupa mult timp, m a spovedit si eu. preotul care sa dovedit minunat ( parca Dumnezeu mi la trimis :) ) mi a recomandat o carte, (despre care va zic voua)...si eu atuncea cu gandul la pacatele mele... am uitat cum ia zis. Apropo de spovedania mea, ma gandeam ce mult conteaza sa iti gasesti un preot/duhovnic care sa iti inspire incredere si sa te faca sa iti doresti sa mai vi atat la biserica cat si la spovedanie
|
Ma bucur pentru tine ca ti-ai gasit un duhovnic bun. Si eu m-am schimbat mult de cand am parinte duhovnic. Nu stiu cum ma percep ceilalti acum, dar eu stiu ca in mine s-a petrecut o transformare... Parintele meu mi-a recomandat indreptarul de spovedanie al parintelui Cleopa si imi cere ca atunci cand merg la spovedanie, sa fac o lista de pacate, sa nu le uit. Poate stii cum e, vii hotarat sa spui o multime de pacate si cand ajungi la spovedit, realizezi ca nu mai stii nimic. De aceea e bine sa le ai in scris. Carticica e de folos, dar eu am observat din proprie experienta ca este mai bine ca la sfarsitul unei zile sa iti amintesti ce pacate ai facut si sa le scrii pe ceva, ca sa nu le uiti pana la viitoarea spovedanie. Se stie ca, in primele veacuri, crestinii se spovedeau in fiecare zi, asa ca le era mult mai usor sa isi tina minte pacatele. Mult succes in viata duhovniceasca!
@e_my Parintele meu ii asculta pe toti cei care se spovedesc la ei, unii il tin chiar si o ora intreaga, dar are rabdare cu toti. Tin minte ca o data, in Vinerea Mare, se facuse o mare coada la spovedit si acea coada era exasperata ca parintele spovedea de mai bine de o jumatate de ora o persoana, chiar incepusera sa-i strige parintelui sa spovedeasca mai repede, pentru ca sunt si altii la rand, insa parintele a continuat netulburat, spunand ca aceia care doresc sa se spovedeasca sa astepte in liniste cat vor putea si cat vor avea rabdare, pentru ca o spovedanie nu se poate incheia in zece minute, asa cum se asteptau ei. Poate ca parintele tau are multa lume la spovedanie si nu doreste sa faca lumea sa astepte, poate se teme ca vor pleca si in acest caz ar fi bine sa gasesti un moment cand nu e multa lume la spovedanie, pentru ca parintele sa aiba timp mai mult pentru tine.... Nu cred ca este lipsa de bunavointa, ci doar graba... Daca ma insel, atunci poate ar fi cazul sa ii spui parintelui tau cat de mult te framanta atitudinea lui. Nu ar trebui sa se supere, ci sa gasiti amandoi o solutie. Sfatul meu ar fi sa nu renunti asa de usor la duhovnicul tau. Roaga-te sa-l lumineze Dumnezeu, sa iti asculte marturisirea completa si sa iti dea sfat bun.