Subiect: Tara mea
View Single Post
Vechi 30.08.2009, 18:55:11
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit Cumva nationalism/rasism?

Am impresia din unele postari ca se tinde putin spre nationalism/rasism.
Numai intre noi sa ne casatorim, numai noi suntem buni etc.
Eu zic sa avem grija cu astfel de idei.
Casatoriile mixte in anumite limite nu sunt rele. Totul depinde de oameni.
Unii reusesc sa se deschida si sa depaseasca niste lucruri, sa se respecte din toate punctele de vedere, altii nu. Si la o comuniune sufleteasca se poate ajunge si cu oameni de alta nationalitate/confesiune.
Exact ca si la casatoria intre ortodocsi.
Mai greu este cu alte religii necrestine, respectiv cu alte culturi si traditii mai indepartate (africani, asiatici, etc.) de lae noastre, nu numai geografic.
Pe urma fiecare om are limitele lui.
Sunt oameni care se casatoresc cu orice nationalitate, inclusiv mainoritatile de care s-a amintit mai sus.
Altii nu pot.
Nimeni nu spune ca este usor. Nici o casnicie nu este usoara de fapt, peste tot exista probleme, mai ales daca oamenii sunt superficiali si in alege partenerul, dar si la despartire.
Copiii rezultati din casatorii mixte nu au nici o problema. Le este mai greu cu multilingualismul, dar si asta este spre folosul lor pana la urma.
Identitatea putem si trebuie sa ne-o pastram indiferent de situatie. Chiar daca suntem in alta parte, sau cu altcineva, noi tot romani ramanem pana la moarte.
Cu limba este alta problema. Tendinta naturala este de a o uita daca nu o folosesti/auzi/citesti macar. Tot noi trebuie sa avem grija: conversat, corespondat cu ai nostri, citit, mers la biserica romaneasca, facut (ca exercitiu) traduceri mereu, ceva radio sau TV romanesc.
Problema este alta aici: sunt multi care vor sa uite ca sunt romani, vor sa stearga asta din ei si din copiii lor. Acesti evita concetatenii, evita sa vorbeasca in limba romana, nici cu copii cu o fac si nu-i invata romaneste.
Pentru copii este cel mai usor sa uite limba, ei integrandu-se la scoala, cu alti copii, al sport in limba locului. Si poate apuca doar putin, sau chiar de loc sa invete limba de la parinti si alte rude in prealabil. Unii sunt plecati de mici, altii sunt nascuti acolo.
N-am inteles exact care este problema cu aceste cazuri. Poate deceptii in tara, sau...snobism, etc.(sa nu folosesc termeni mai duri).
Deci depinde numai de noi ce drum alegem. Sa nu dam vina pe altii.
Reply With Quote