Mi-as dori sa vad orele de religie scoase din scoli, nu pentru ca am ceva cu educatia religioasa, ci pentru ca, in multe cazuri, la orele de religie din Romania se face indoctrinare ortodoxa.
Da, stiu ca, in teorie, poti opta pentru orice alta religie, dar de multe ori, nu este o optiune reala. Ma indoiesc ca directorii de scoala se agita sa aduca profesori de alte confesiuni decat cea ortodoxa, mai ales daca numarul de copii ne-ortodocsi este mic in acea scoala.
Pana la urma, e o chestie foarte simpla, cu toate ca se vrea complicata. Parerea mea e ca educatia religioasa, de orice fel este ea, trebuie oferita doar celor care o vor, nu facuta in scoala "din oficiu". Daca BOR doreste educatie religioasa, sa faca bine sa faca scoli pentru asta, la fel cum Biserica Catolica face in tarile din Europa de Vest, si cine vrea sa isi duca micutzii la scoala de duminica, poate sa o faca. Ar trebui sa fie o chestie care tine strict de optiunea personala, si strict pe banii BOR.
In acest fel, s-ar cheltui bani mai putini pe asta, pentru ca ar fi mai putini profesori de religie platiti, dar in acelasi timp, s-ar putea face o selectia mai riguroasa atat a profesorilor, cat si a elevilor.
|