Citat:
În prealabil postat de veveritza
[
Draga Fani, sa stii ca nu numai parintele Arsenie Boca are astfel de invataturi; exista multe carti scrise de diversi parinti, romani sau de alte nationalitati care ne invata adevarurile despre casnicie, suferinta copiilor, a parintilor, urmarile pacatelor...
Si sa stii ca in Fagaras, Brasov, Sibiu si tot ce tine de imprejurimi, parintele Arsenie Boca chiar reprezinta ortodoxia; multimea ucenicilor si a celor care il urmeaza in invataturi sunt graitoare
Daca curatia in casatorie este o calitate duhovniceasca asa cum recunosti tu, apai sa stii ca in mod sigur cei ce traiesc astfel, in vecii vecilor nu vor concepe un copil in zile de post;
Dealtfel am observat pe acest forum ca, ceea ce nu ne place , ce nu ne gadila patimile, catalogam imediat ca fiind primitiv, habotnic, dur, invechit etc; nu m-ar mira intr-o zi sa citesc ca parintele Arsenie nici nu era ortodox, ca invataturile altor parinti sunt depasite si expirate sau chiar nu m-ar mira sa aflu de pe acest forum ca Hristos nu mai este de actualitate;
Mi-as dori enorm (chiar doresc asta cu disperare) sa pot respecta ad-literam toate poruncile si invataturile de credinta , dar daca sunt neputincioasa si nu pot, asta nu inseamna ca de la mine putere sa fac alte legi, si sa incep sa spun ca parintele Arsenie e prea.......parintele Serafim Rose e prea.......parintele Argatu e prea........
" De cate ori mi-am ascultat gandurile am gresit, iar de cate ori am cerut sfat celor mai induhovniciti am descoperit adevarul si lumina Sfantului Duh" (citat din memorie ) spunea parintele Paisie Aghioritul in cartea intitulata "Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei"; ce se mai poate adauga la aceste cuvinte?
|
Nu este vorba aici, veveritza, de a zice ca un parinte e depasit sau invatatura lui sau mai rau, a bisericii. Biserica are invataturi care se aplica in toate epocile. Insa: ele nu se aplica orbeste, nu sunt sabloane.
In fine, nu despre asta e vorba aici. Am spus si eu ca o forma de abstinenta este buna.
Cred ca atat tu cat si altii ganditi cam alb negru: crezi ca daca cineva spune ca nu trebuie luate ca o lege aceste reguli de post, atunci el sau ea spune ca nu au nici un sens.
Ceea ce cred eu ca nu este ortodox este ridicarea acestor reguli la rangul de lege. Ortodoxia nu functioneaza cu legi. In ortodoxie principiile (care provin toate din dragostea de Dumnezeu si de aproapele) se aplica la persoana. De unde relatia cu duhovnicul de care se vorbeste atata, si care e un lucru bun, in principiu. Dar si importanta constiintei personale.
Eu am enumerat mai sus cateva situatii in care respectarea unor reguli stricte nu ar avea sens, dupa parerea mea, ba chiar ar putea dauna casniciei (cum zice chiar sf. Ioan Gura de Aur). Bineinteles ca fiecare caz este unic, pana la urma. Nu este vorba aici de a face ce ne place sau de a ne scuza pacatele si slabiciunea (iarasi gandire alb negru), este vorba de a duce o viata crestina in conditiile concrete ale vietii noastre.
Casatoria este o asceza in sine. Nu stiu de ce calugarilor li se pare ca este o distractie care trebuie infranata cat se poate. Chiar viata de om casatorit este o viata ascetica, in sensul ca iti dai viata pentru cel de langa tine in continuu. Uneori, asceza poate insemna chiar sa ai relatii trupesti - in anumite situatii, sau pentru unul dintre soti.
In plus, si mie mi se pare foarte periculos determinismul asta al conceptiei.