In sfarsit ....
" Numai că noi nu vrem să alegem. Mulți tineri îmi cer diferite sfaturi, îmi pun întrebări la care ei înșiși știu răspunsul. Eu când îmi dau seama, din formularea întrebării, că știe răspunsul, îl întreb: „Spune tu sincer, care e răspunsul potrivit?” Zice: „Ei, mi-e greu!” Zic: „Lasă, lasă! Zi tu ce trebuie să faci!” „Cam așa ar trebui să fac!” Era evident că trebuia să facă așa.
La o conferință în Grecia, a fost întrebat un profesor foarte cunoscut de teologie, de la Salonic, Tselenghidis: „Ce trebuie să fac când duhovnicul nu e în orașul meu și nu am nici-o posibilitate să-i cer sfatul?” Și a răspuns: „Sunt atâția și atâția credincioși obsedați că nu au duhovnicul lângă ei, ca și cum n-ar grăi Evanghelia cât se poate de clar. Vrei să furi? Evanghelia zice precis: Nu fura! Vrei să minți? Evanghelia zice precis: Nu minți! Vrei să desfrânezi? Evanghelia zice precis: Nu desfrâna!”
Găsim răspunsuri foarte, foarte clare, numai că preferăm să ne gândim: „Dacă totuși eu aș desfrâna acum cu tânărul acesta, poate peste șase luni se va căsători cu mine și peste zece ani voi fi o mamă cu trei copii, pe care-i voi duce la Sfânta Împărtășanie cu o râvnă extraordinară!” Și fata îl cucerește pentru o noapte, pentru mai multe nopți, se și mărită cu el și, după ce s-a căsătorit, el îi spune: „Duminica n-ai ce căuta la biserică, e ziua noastră liberă!” În posturi: „Post? Post trebuia să ții la mă-ta acasă! În casă la mine nu se ține niciun post!” Și fata zice: „Of, of, of! De ce nu m-am gândit mai bine?”
E foarte trist! Fiți sinceri cu voi înșivă! Sunt atâtea și atâtea lucruri care pe voi vă țin departe de Hristos și voi le știți. Doar că e greu să fiți sinceri cu voi înșivă.
Deci revin cu intrebarile:
De ce le este frica atator credinciosi sa gandeasca si devin dependenti patologic de duhovnic?
Cum s-a ajuns la convingerea ca e bine sa discuti absolut tot cu duhovnicul si cat mai des cu putinta?....
De ce aceasta lene in a gandi, si comoditate in a lua decizii???????
Last edited by AndruscaCIM; 02.09.2009 at 22:20:12.
|