Citat:
În prealabil postat de sophia
Ceea ce nu inteleg eu de fapt la aceasta asceza, care de fapt nu ar fi rea in sine, si aicea intervine intruziunea canoanelor in viata noastra privata si intima, este ca de fapt aceste reguli si cei care le-au facut, nu tin cont de posibilitatile si liberatea noastra personala.
Chiar azi au aparut pe site mai multe articole legate de libertate si biserica. Am rasfoit putin si sa fiu sincera n-am inteles (ca de obicei se pierd in filozofii, in loc sa scrie scurt, concis si la subiect), la ce fel de libertate se refera.
Ar fi fost mai nimerit sa se lase aplicarea ascezei in fiecare casa/familie dupa posibilitatea oamenilor.
Concret: cere oamenilor asceza trupeasca 1, 2 zile pe saptamana, dar lasa-le macar posibilitatea sa stabileasca ei aceste zile, in functie de posibilitatea lor: de serviciu, sanatate, etc.
Exact asta este discutia dintotdeauna, si mai recent cea de la capitolul cu nunta.
Exista oameni care deja prin natura vietii lor sunt mai ascetici. Mai cerem mai mult?
Concret:
Familia de pe celalalt fir se intalneste 1 zi din saptamana in pat, in rest sotul este plecat. Mai asceza decat atat ce trebuie sa li se mai ceara? Macar in acea zi sa fie lasati. In rest, Slava Domnului pot fi oricum cu Dumnezeu.
Asceza la alimente: sunt oameni care oricum sunt total vegetarieni, sau au de tinut un regim, sau chiar n-au bani sa-si cumpere mancare normala. Mai asceza decat atat ce sa li se ceara?
Cred ca trebuie sa intelegem corect si motivul si sensul acestor reguli impuse: ele au fost create pentru cei cu tendinta de extrema de orice natura. Nu pentru mine, Cristi, sau Fani, ci pentru cei cu probleme mai mari (care mananca si beau intr-una, care au relatii de 10 ori pe saptamana etc.). Acestia trebuie sa stie de niste limite.
Ca sa nu mai spun ca aceste asceze au si partile lor negative: cate nu se intampla la preoti (singuri) si calugari din cauza ascezei trupesti (cand refuleaza in moduri mai grave). Sau ce consecinte poate ea avea in familii de mireni.
@Cristi - nu mi-ai raspuns la intrebari.
Si nu, tocmai ca nu spun ca suntem dependenti de sex, nici de carne si bautura. Nu noi.
Uite ca sa vorbim concret, pentru ca ma tot arati cu degetul pe mine: noi suntem f.retinuti din firea noastra si abia daca reusim sa ne bucuram 1 zi din saptamana. Si din motive legate de stres si de sanatate, nu putem s-o facem la momentul programat in canoane.
Mai asceza decat atat?
Si la alimentatie suntem ascetici din motive de ...bani. Carne f.rar, desi ne-ar place. Din motive de sanatate insa, este mai greu sa renuntam la produse cu calciu/magneziu si fier.
|
Pai, daca ai citit articolul lui Affanasiev, ai vazut ca nu in sensul asta trebuie intelese canoanele, ca niste reguli absolute.
Se spune uneori ca daca cineva nu poate posti pentru ca e bolnav, sau nu posteste pentru ca are o situatie de viata speciala (e la armata, nu il lasa parintii etc etc etc) 'i se face pogoramant' sau 'ii da voie duhovnicul' ca sa nu posteasca. Tot asa si de postul de relatii sexuale, se spune pe aici 'le-a dat voie duhovnicul' sau 'li s-a dat pogoramant' sa faca una sau alta (sa nu tina post, sa foloseasca prezervatiove etc). Si unii privesc asta ca pe un compromis lumesc, se vede din ce scriu mai sus.
Eu zic ca este o eroare aceasta exprimare. A aplica un canon altfel decat suna el pe hartie la o persoana concreta, vie, inseamna A-L APLICA, chiar daca il aplici prin contradictie sau lipsa. Postul la persoanele bolnave sau insarcinate, de exemplu, NU SE APLICA, pentru ca, asa cum bien zici tu, ei au alta asceza de trait si nu si-o pot mpermite pe aceasta.
La fel, pentru persoanele care nu pot avea relatii trupesti cand vor, din diverse motive (stress, boala, lipsa de timp, copii, despartire temporara), infranarea perioadica NU SE APLICA sau nu se aplica in acelasi fel. Neaplicarea unei reguli este in cazul lor aplicare. Cei care stiu matematica imi vor da dreptate ca exista si acolo astfel de reguli. Daca inmultesti cu zero iti da zero, oricat ai inmulti, de exemplu. (Este doar o imagine)
Oameni buni, suntem oameni vii, creati de Dumnezeul cel viu. Nu cu sabloane ne vom mantui, ci cu credinta vie aplicata 'viu'.
Sigur, trebuie sa existe o randuiala, si aici sophia te inseli putin, cred: daca nu ar fi nici o regula de post si de infranare, si ni s-ar spune numai sa ne mai abtinem asa, cat putem fiecare, nu ne-am mai abtine mai de loc. Asa cum majoritatea studentilor nu ar invata mare lucru daca nu ar exista controale, examene, reguli.
Se vede asta foarte bine la catolici, unde de cand s-a desfiintat postul oficial, si s-a lasat la latitudinea fiecarui credincios sa posteasca cat vrea, nu mai posteste mai nimeni (cel putin aici in vest).
Deci, randuiala este necesara, insa ea se aplica diferit la persoanele vii care suntem.
Asa cum pentru un om bolnav sau o femeie insarcinata postul alimentar nu se aplica, nu se aplica nici postul 'sexual' in acelasi fel ca la o persoana sanatoasa, sau de loc. Pentru asta nici nu este nevoie de duhovnic, dar sigur, daca ni se pare ca avem nevoie de sfatul lui, putem sa i-l si cerem.