View Single Post
Vechi 04.09.2009, 15:00:09
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
nu o consider jignire
este o opinie
doar ca nu prea are legatura cu esenta Catolicismului sau a papalitatii
iata de ce
Nu e o opinie, este realitatea! Te rog nu mai fii naiva! Este adevarat ca nu are legatura foarte mare cu esenta Catolicismului dar este chiar esenta papalitatii, desi au fost si papi "adevarati" chiar si dupa ruperea de Biserica Ortodoxa.Dar numarul lor este foarte mic, mai ales in perioada evului mediu si a renasterii. Pot sa zic ca l-am admirat pe papa Ioan Paul al doilea. Si nu e singurul!

Citat:
dupa cum bine ai observat "In nomine papam rex" au fost produse multe suferinte
numai ca "In nomine papam rex" au actionat persoane care nu prea aveau legatura cu esenta Catolicismului
desigur, este si vina papalitatii ca a permis aceasta folosire

razboiul chiar ca este chestiune laica
Papa a fost implicat asa cum a fost implicata Elena in Razboiul Troian
adica, unii aveau nevoie de justificari pentru actiunile lor si le-au gasit oriunde numai sa nu ii implice pe ei

Nu am aflat pana acum ca papa(din cate stiu eu chiar una din elementele esentiale ale catolicismului, pentru voi "vicarul lui Hristos pe pamant") sa fi condamnat pana acum vreun ordin al cavalerilor cruciati(calugari in primul rand si apoi soldati - asta daca asocierea este permisa din punctul de vedere al nostru, al crestinilor) pentru atrocitatile de care s-a facut vinovat, si nici nu avea cum, toate acestea actionand cu binecuvantarea papei. Cred ca stii ce a insemnat inchizitia(organizata si patronata de papa), si actiunile ordinului calugarilor iezuiti pentru impunerea fortata a catolicismului. A fost condamnat(nici macar avertizat, sa nu mai zicem de excomunicarea pe care o aplica doar celor ce aveau pareri divergente cu ale lui) de papa pana acum vreun inchizitor(criminal) sau iezuit? Nu! Doar a avut nerusinarea ca pe unii sa-i beatifice.

Foarte romantica comparatia cu Elena din Troia....

Citat:
cumpararea asta a functionat doar o vreme
cam asa cum este acum cu supra-taxa pentru casatoria ortodoxa, de exemplu (am auzit ca se va reglementa curand problema)
Nu stiu ce informatii ai tu, dar eu sunt orotdox, fiu de preot si nu am cunostinta de o astfel de taxa. Cred ca stii ca fiecare om trebuie "sa-si manance painea" de acolo de unde lucreaza. Iar aceasta se aplica si preotilor, cu atat mai mult pentru cei casatoriti care trebuie sa-si intretina si familia. Ca urmare nu cred ca preotii ar trebui sa refuze banii oferiti ca urmare a efectuarii unui serviciu religios(eu vad aceasta ca pe o recunostinta a enoriasului). Iar daca un preot ortodox refuza sa faca un serviciu religios pana la platirea unei sume de bani, cade sub incidenta canoanelor si va fi pedepsit.

Citat:

asta cu munca pe mosii a fost generalizata
bisericile si manastirile ortodoxe aveau pamanturi muncite la fel
Da si bisericile/manastirele orotodoxe aveau mosii. Insa trebuie sa afli ca pamantul era al manastirii si nu al monahului X sau episcopului Y, si roadele acestui pamant erau folosite pentru hrana monahilor, intretinerea manastirii(reparatii, construirea de cladiri noi.. etc), si nu pentru construirea unui palat si mai impunator pentru cardinalul Z, sau episcopul W, sau si mai grav pentru petreceri si orgii organizate pentru satisfacerea printilor bisericii. Nu cred ca ai aflat pana acum, dar se obsnuia printre "printii bisericii"(acesta era termenul folosit pentru cardinali), ca acestia sa aibe una/doua metrese(in functie de cucernicia fiecaruia) si chiar propria armata(erau mai obisnuiti sa poarte armura decat odajdiile). De asemenea nu cred ca stii ca au existat baitasi ridicati la rangul de cardinal cand inca nu ajunsesera la varsta majoratului.

Ce a facut mult adulatul si ridicatul in slavi de catre tine papa pentru a stopa devierile pe care le-am enumerat eu mai sus? Iti spun eu: nimic! "Vicarul lui Hristos pe pamant" asa cu se auto numeste, infailibilul(cel fara de greseala, care are dreptate in toate) papa isi avea si el metresele lui, fusese si el ridicat la rangul de cardinal cand inca nu-i mijise barba(ca sa intelegi despre ce vorbesc cel mai usor ar fi sa te informezi cu privire la papii si cardinalii din familia de Medici).

Last edited by ciprian85; 04.09.2009 at 16:57:23.
Reply With Quote