View Single Post
Vechi 04.09.2009, 19:01:22
Henric_al's Avatar
Henric_al Henric_al is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.09.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Chemat de catre cine? Defineste "Dumnezeu". Asta ca sa stiu ca vorbim de acelasi lucru.

Te rog sa imi explici de ce poporul roman nu se putea naste fara crestinism, de asemenea te rog sa argumentezi apropo de rolul Bisericii (apropo, care dintre ele) la nasterea poporului roman. Mai mult, te rog sa definesti ce intelegi prin "popor roman".

Sau matematica. Daca am un talent pentru ea. Sau sociologia. Daca, din nou, ma intereseaza. Crezi ca oameni ca Einstein sau Hawking au simtit ca religia e chemarea in viata lor?

Detalii, te rog.

Limba romana imi e necesara in viata de zi cu zi, gen cand merg sa cumpar o paine. Religia e o problema de optiune strict personala, fara legatura cu unde ma nasc/ce limba vorbesc.

Nu poti pune semnul "=" intre religie si limba. Chiar trebuie sa iti spun de ce?

1. O defintie exacta a lui Dumnezeu nu pot sa-ti dau, deoarece El transcede limbajul omenesc, de asemenea ii exclude pe "cand" si "cum". El insusi se defineste pe Sine, prin YWHW(=Cel ce Este) .
2. Uita-te un pic la filosofii antici. Ei sunt exemplul cel mai elocvent, ei sunt cei care marturisesc ca omul este chemat catre cunoastere, si este nascut cu acest sentiment. Spre exemplu, acesta sete de cunoastere o resimt toti copilasi prin faptul ca iau totul baga in gura, se duc in orice loc pe care il vad. Se expun la pericole majore , doar din setea de cunoastere. Setea aceasta ramane in noi toata viata, in acest sens iti pot da ca exemplul Mitul Pesterii al lui Platon.
3. Nu am afirmat ca poporul roman nu se putea naste fara crestinism, ci ca s-a nascut in sanul unui teritoriu convertit la crestinism. Procesul de formare a poporului roman incepe odata cu romanizarea si continua secole intregi, pana la intemeierea formatiunilor statele romanesti. Rolul pe care Biserica la avut in cadrul statului a fost unul major, numai daca ne gandim ca in spiritualitatea bizantina, pe langa fiecare domnitor statea ierarhul locului care-l sfatuia. Biserica a pus capat, atat politeismului cat si "alergarii" dupa fel si fel de zeitati, ce adeseori duceau la dezbinare. De asemenea a avut implicatii politice pozitive pentru tara noastra etc etc , subiectul e prea larg ca sa-l pot epuiza in cateva randuri. Insa daca ne gandim la perioada medievala, Biserica Ortodoxa Romana are un rol clar. Primele SCOLI, TIPARNITE(Macarie Ieromonahil), TIPARITURI, SPITALE(aprx. 1600 Mitrop. Anastasie Crimca fonda la Suceava primul spital), AZILE(Sf. Vasile cel Mare), CENTRE CULTURALE(Putna).
Biserica a fost locul unde s-a format LIMBA ROMANA. Se folosea limba slava.
Biserica a fost cea care a asigura si a mentinut identitatea de fiinta, spirituala si nationala a romanilor in timpul in care n`am fost uniti !
In Transilvania, daca nu era Biserica, cu certitudine acuma era parte a Ungariei. De aceea ungurii au avut mult de furca cu Biserica de acolo.

Rolul cultural al Bisericii este unul imens, acesta putand fi un argument pentru studiul religiei in scoli, desi pentru mine cel mai important este ca Biserica contine Adevarurile Mantuitoare pentru noi oamenii.
Referitol la scopul vietii, vreau sa intelegi mai mult decat viata aceasta. Nu ma refer ca toti oamenii sa fie teologi, lucru imposibil de altfel , ci scopul fiind urmarea lui Hristos. Copilul la matematica nu invata daca are suflet sau nu, sau ce trebuie sa faca sa se mantuiasca. O sa spui ca Biserica este locul , insa si scoala trebuie sa prezinte intr-un mod stiintific. Referitor la Einstein , sa stii ca a simtit , are o filosofie putin anticrestina, insa chemarea religioasa a simtit`o
3. Ai coborat rationamentul de la filosofie la limbaj de strada. Nu studiezi lb. romana pentru ca iti foloseste, ci pentru ca suntem un stat roman etc. si amd. Te rog sa aplici acelasi rationament si in cazul religiei. Nu am zis sa pui semnul egal, oricum religia faci o ora pe saptamana pe cand lb. romana 3-4-6 ore nu mai stiu exact.

Permite-mi sa am o si o intrebare: Daca scoti Religia din scoala, cu ce o inlocuiesti, deoarece trebuie sa pui ceva in loc. Educatia sexuala e cea e "la inaltimea" religiei sa inteleg ?
Reply With Quote