View Single Post
Vechi 09.09.2009, 13:19:24
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iustin32 Vezi mesajul
Daca erai corect postai toate cele 20 de versete in care se vorbeste de taine. De ce nu le-ai pus macar pe cele 2 exceptii:
Am considerat ca sunt suficiente cateva exemple. Le voi da pe toate (inclusiv cele "vre-o doua exceptii" - voi incepe chiar cu ele). Dar nu va ajuta cu nimic in sustinerea misticismului dvs. Dimpotriva. O sa vedeti.

"Dupã ce a spus aceste vorbe, s-a dus ºi a chemat în tainã pe sorã-sa Maria" (Ioan 11:28)
"Taina aceasta este mare (vorbesc despre Hristos ºi despre Bisericã)"(Efeseni 5:32).
"Cãci taina fãrãdelegii a ºi început sã lucreze;(2 Tesaloniceni 2:7)
Cine se lauda cu cei "2000 de ani", ar trebui sa se laude si cu taina faradelegii, care a inceput sa lucreze de acum 2000 de ani. Asta cui o lasati, daca spuneti ca "sectele" abia au aparut in sec. 19?

"sã pãstreze taina credinþei într-un cuget curat."(1 Timotei 3:9)
De ce, din tainele bisericii ortodoxe, lipseste tocmai taina credintei?(taina mentionata de Cuvantul lui Dumnezeu). De ce, in schimb, sunt considerate "taine" aspecte ale vietii crestine pe care Sfanta Scriptura le explica limpede, si nu le numeste taine: casatoria, botezul, pocainta etc.?

"ªi fãrã îndoialã, mare este taina evlaviei" (1 Timotei 3:16)

Restul de "taine" din Sfanta Scriptura, se refera la taine descoperite, cunoscute (marea majoritate a versetelor referiotoare la taine, arata aceasta). Crestinul este un om care invata si crede.

"v-a fost dat sã cunoaºteþi taina Împãrãþiei lui Dumnezeu"(Marcu 4:11)
"nu vreau sã nu ºtiþi taina aceasta"(Romani 11:25)
"n-am venit sã vã vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înþelepciune strãlucitã."(1 Corinteni 2:1)
"Iatã, vã spun o tainã: nu vom adormi toþi, dar toþi vom fi schimbaþi "(1 Corinteni 15:51)
"cãci a binevoit sã ne descopere taina voiei Sale" (Efeseni 1:9)
"am luat cunoºtinþã de taina aceasta"(Efeseni 3:3)
"priceperea pe care o am eu despre taina lui Hristos,"(Efeseni 3:4)
"ca sã fac cunoscutã cu îndrãznealã taina Evangheliei, "(Efeseni 6:19)
"taina þinutã ascunsã din veºnicii ºi în toate veacurile, dar descoperitã acum sfinþilor Lui, "(Coloseni 1:26)
"ca sã cunoascã taina lui Dumnezeu Tatãl, adicã pe Hristos, "(Coloseni 2:2)
"ca sã putem vesti taina lui Hristos,"(Coloseni 4:3)
"Taina celor ºapte stele, pe care le-ai vãzut"(Apocalipsa 1:20)
"e va sfîrºi taina lui Dumnezeu, dupã vestea bunã vestitã de El robilor Sãi proorocilor"(Apocalipsa 10:7)
þi voi spune taina acestei femei ºi a fiarei care o poartã, ºi care are cele ºapte capete ºi cele zece coarne."(Apocalipsa 17:7)

Sfanta Scriptura striga, chemandu-ne la cunoastrea tainelor. Altii, ne indeamna la o atitudine mistica exagerata, tipica religiilor pagane, invocand asa-zise "taine".

Last edited by condor; 09.09.2009 at 13:21:48.
Reply With Quote