View Single Post
Vechi 09.09.2009, 19:18:58
Iustin32 Iustin32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de condor Vezi mesajul
Am considerat ca sunt suficiente cateva exemple. Le voi da pe toate (inclusiv cele "vre-o doua exceptii" - voi incepe chiar cu ele). Dar nu va ajuta cu nimic in sustinerea misticismului dvs. Dimpotriva. O sa vedeti.

"Dupã ce a spus aceste vorbe, s-a dus ºi a chemat în tainã pe sorã-sa Maria" (Ioan 11:28)
"Taina aceasta este mare (vorbesc despre Hristos ºi despre Bisericã)"(Efeseni 5:32).
"Cãci taina fãrãdelegii a ºi început sã lucreze;(2 Tesaloniceni 2:7)
Cine se lauda cu cei "2000 de ani", ar trebui sa se laude si cu taina faradelegii, care a inceput sa lucreze de acum 2000 de ani. Asta cui o lasati, daca spuneti ca "sectele" abia au aparut in sec. 19?

"ªi fãrã îndoialã, mare este taina evlaviei" (1 Timotei 3:16)

Restul de "taine" din Sfanta Scriptura, se refera la taine descoperite, cunoscute (marea majoritate a versetelor referiotoare la taine, arata aceasta). Crestinul este un om care invata si crede.

"v-a fost dat sã cunoaºteþi taina Împãrãþiei lui Dumnezeu"(Marcu 4:11)
"nu vreau sã nu ºtiþi taina aceasta"(Romani 11:25)
"n-am venit sã vã vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înþelepciune strãlucitã."(1 Corinteni 2:1)
"Iatã, vã spun o tainã: nu vom adormi toþi, dar toþi vom fi schimbaþi "(1 Corinteni 15:51)
"cãci a binevoit sã ne descopere taina voiei Sale" (Efeseni 1:9)
"am luat cunoºtinþã de taina aceasta"(Efeseni 3:3)
"priceperea pe care o am eu despre taina lui Hristos,"(Efeseni 3:4)
"ca sã fac cunoscutã cu îndrãznealã taina Evangheliei, "(Efeseni 6:19)
"taina þinutã ascunsã din veºnicii ºi în toate veacurile, dar descoperitã acum sfinþilor Lui, "(Coloseni 1:26)
"ca sã cunoascã taina lui Dumnezeu Tatãl, adicã pe Hristos, "(Coloseni 2:2)
"ca sã putem vesti taina lui Hristos,"(Coloseni 4:3)
"Taina celor ºapte stele, pe care le-ai vãzut"(Apocalipsa 1:20)
"e va sfîrºi taina lui Dumnezeu, dupã vestea bunã vestitã de El robilor Sãi proorocilor"(Apocalipsa 10:7)
þi voi spune taina acestei femei ºi a fiarei care o poartã, ºi care are cele ºapte capete ºi cele zece coarne."(Apocalipsa 17:7)

Sfanta Scriptura striga, chemandu-ne la cunoastrea tainelor. Altii, ne indeamna la o atitudine mistica exagerata, tipica religiilor pagane, invocand asa-zise "taine".
Nu stiu ce traducere ai folosit (cred ca a lui Cornilescu) nu-i placea dreapta credinta (ortodoxia)si a tradus-o cu ,,evlavia,, in toate aceste texte de mai jos:

''Si cu adevarat mare este taina dreptei credinte.''(I Timotei 3,16)
''Iar de basmele cele lumesti si babesti fereste-te si deprinde-te cu dreapta credinta.''(I Timotei 4,7
''Iar de invata cineva alta invatatura si nu se tine de cuvintele cele sanatoase ale Domnului nostru Iisus Hristos si de invatatura cea dupa dreapta credinta...''(I Timotei 6,3)
''Pavel, robul lui Dumnezeu si apostol al lui Iisus Hristos, dupa credinta alesilor lui Dumnezeu si dupa cunostinta adevarului cel intocmai cu dreapta credinta.''(Tit 1,1)
Ia pune evlavia in locul dreptei credinte sa vezi, se mai potriveste!?

Citat:
"sã pãstreze taina credinþei într-un cuget curat."(1 Timotei 3:9)
De ce, din tainele bisericii ortodoxe, lipseste tocmai taina credintei?(taina mentionata de Cuvantul lui Dumnezeu). De ce, in schimb, sunt considerate "taine" aspecte ale vietii crestine pe care Sfanta Scriptura le explica limpede, si nu le numeste taine: casatoria, botezul, pocainta etc.?
Tu chiar nu ai citit postarea mea pana la capat!? Ti-am explicat ca cele pe care voi le spuneti simboluri sunt Sfinte Taine, adica au o parte vazuta si una nevazuta: sunt lucrari vazute instituite de Mantuitorul Iisus Hristos si incredintate Sfintei Sale Biserici prin care se impartaseste celor ce le primesc harul nevazut al Duhului Sfant, scopul fiind sfintirea si mantuirea acestora.
Din punct de vedere ecleziologic ele sunt mijloace prin care Hristos uneste cu Sine si cu Biserica pe toti cei ce cred in El, asadar ele au o functie unificatoare a credinciosilor in Hristos si in Biserica conform:

16.
Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos? 17. Că o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine. (1Cor 10, 16-17) Taina Sfintei Euharistii sau Impartasanii in care painea si vinul se prefac in trupul si sangele Domnului

1. Așa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos și ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.(1Cor. 4,1) Sfanta Taina a Hirotoniei sau a Preotiei data de Hristos Apostolilor de catre Hristos cand le-A zis:21. Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. 22. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; 23. Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute. (Ioan 20

31. De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va alipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup. 32. Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos și în Biserică. (Efes 5 Aici e vorba de Sfanta Taina a Cununiei

Last edited by Iustin32; 09.09.2009 at 19:26:24.
Reply With Quote