View Single Post
Vechi 10.09.2009, 10:51:30
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu vreau sa intru in polemica cu tine, dat fiind ca stiu ca stii sa dai peste nas celor care nu gandesc ca tine. Dar cum anume, crestineste vorbind, masori valoarea unei vieti fata de cealalta (viata fatului e mai valoroasa decat cea a mamei)???? Din cate stiu orice viata, ca si creatie a lui Dumnezeu are aceeasi valoare? Nu mai vreau acum sa intru in detaliile pentru care din punct de vedere social, familial, crestinesc, viata unei femei primeaza, chiar in fata unui prunc nenascut. Apoi -- poate nu am dreptate: dar cand stii ca esti pe moarte, stii ca se poate face ceva, medical vorbind, ca sa nu mori, dar tu refuzi, nu se cheama sinucidere? Eu una nu as vrea sa am asupra mea pacatul sinuciderii, chiar cu pretul pacatului unui avort. Fiindca de avort te poti pocai, dar de sinucidere niciodata.

Cat despre partea a doua a afirmatiei tale: ai scris o chestie absolut banala. Cine primeaza -- un cadavru sau un corp viu? Duh.
Te rog sa ma ierti pt. supararile anterioare pe care ti le-am produs pt. ca nu au fost intentionate .Stiu ca este mai greu sa te conviing dar nu acesta este scopul meu acum. Doresc sa spun un singur lucru : sf. Vasile cel mare spunea la un moment dat (chiar nu mai stiu unde dar ma poti crede pe cuvint ...sau nu !),,...nu indrasnim sa predicam sau sa invatam pareri ale noastre ci numai predania parintilor nostrii ce ne-au lasat !" (am reprodus din memorie). Ca urmare in religie ,in teologie nu se traieste si nu se invata cu judecatile noastre,cu parerile noastre ci se traieste numai si numai ce ne-au lasat parintii bisericii(aici introduc pe toti cei normativi). Nu este ca in stiintele exacte sau pseudoexacte in care putem si noi avea o contributiile noastre ,,stiintifico-morale"! Daca se intimpla sa nu gasim ce cautam la sf. parinti atunci cautam in sf. canoane, in caz de neclaritati. Dar pt. a cinsti (aprecia,respecta)cum se cuvine acestea este necesar sa studiem cu adevarat dreptul canonic si bisericesc. Numai astfel putem fi convinsi de cine au facut canoanele,ce inspitatie au avut, de ce le-au facut,pt. cine, daca sunt obligatorii sau nu, cite biserici se conduc dupa canoane, ce se intimpla daca nu le respectam ,s.a.m.d.
Ceea ce este caracteristic bisericii ortodoxe ,si si in general oricarei biserici, este traditionalismul ...fara el bisericile ar fi o asociatie cooperatista la latitudinea parerilor fiecarui membru al lor ! Cum bine stim alturi de sf. Scriptura traditia este al doilea isvor incontestabil al ortodoxiei .
Deci ,intotdeasuna, inainte de a spune o parere sau de a zimbi despre un lucru legat de credinta este obligatoriu sa cercetam cele amintite mai sus. Altminteri riscam sa ne compromitem (lucru care are importanta doar pt. cei care se respecta !)nemaivorbind ca celor slabi sau incepatori in credinta le intarim astfel slabiciunile !
Dar de adevaratelea fiecare crede si traieste cum doreste !
Dadea fany un exemplu din biserica catolica : pai credeti voi ca atunci cind o femeie ramine insarcinata cu sotul ei ,pe care il iubeste si care sunt amindoi ortodoxi si au viata buna si armonioasa...stie Dumnezeu de aceasta si atunci cind o fata /fetita care ramine insarcinata prin viol sau incest nu mai stie nimic D.zeu ? Credeti voi ca una este de la D.zeu si cu incuvintarea lui iar ceaslalta nu mai este de la el si ca atare are tot dreptul omenesc sa fie omorot copilul ? In nici o situatie, dar in nici una o sarcina ,un fat ,nu se omoara ...pt. ca totul este de la D.zeu ! Sau credeti ca daca cumva D.zeu ar fi gresit lasind o copila (sau chiar si o adolescenta)la viol/incest nu ar fi omorit el insusi copilul si ar fi apelat la stiinta juridica ,morala si medicala a pmului ca un neputincios ?

Sa nu uitam nici o data : Dumnezeul care este in biserica ...acelasi viu si neschimbat este si in afara ei ! Sa nu ne lasam inselati de ispititorul pt. ca plata pacatului este tare grea iar minia lui D.zeu este f. greu de dus !
Reply With Quote