Citat:
În prealabil postat de konstantinos
Davos:
"Daca totusi s-a schimbat calendarul--asta e-- nu e vina noastra, a mirenilor, nu noi vom da socoteala in fata lui Dumnezeu, dar daca Dumnezeu a ingaduit, mergem mai departe cu BOR."
eu unul nu-s de acord cu asta;e un fel de compromis.
catolicii ar fi putut spune la fel in 1054(sa nu fie cu suparare) :"asta e noi nu suntem vinovati deci ascultam de papa el va da raspuns "
|
Nu cred ca e acelasi lucru. Catolicii au adus unele adaosuri prin care au deviat de la dreapta-credinta. Noi doar am preluat un calendar care nu era necesar si care a produs multa tulburare de atunci incolo. Insa raspunsul dar Parintelui Moroi e clar: sa faca ascultare ca nu el va raspunde pentru schimbarea calendarului. Eu personal sper sa vina o zi cand BOR va trece inapoi la calendarul vechi insa e foarte putin probabil lucrul asta, dar nu imposibil. Vedem bine cati mari duhovnici si sfinti a dat BOR, care au facut ascultare. Probabil ca nici Sfintiile lor nu au fost de acord cu schimbarea calendarului insa odata acceptat l-au respectat (si totusi, calendarul nu e un capat de tara). Am toata consideratia pentru cei de pe vechi, pentru prigonirile prin care au trecut, pentru modul cum tin la traditie dar nu poti nici sa-ti faci propria biserica paralela. De-a lungul timpului, adevarul si sfintii au fost prigoniti chiar de ierarhie ecleziasta. Cum ar fi fost ca sfintii sa-si faca propria lor Biserica? Au acceptat prigoana propriilor ierarhi iar pana la urma si acest lucru i-a facut sfinti.