@Topcat
Doamne-ajuta!
Iar arunci vina pe Dumnezeu? NOI, cei care mintim, furam, ne destrabalam, inselam, furam, violentam, gandim urat, vorbim urat, trecem nepasatori pe langa cei care sunt in suferinta, omoram, uram, si cate si mai cate, NOI, cei care nu am tinut cont de 3500 de ani de Lege, nici de cea veche si nici de cea noua, suntem vinovati. Nu Dumnezeu care ne-a spus clar sa nu facem aceste lucruri pentru ca urmarile vor fi cele care le stim. Si chiar daca am gresit si ne-am dat seama mai tarziu de acest lucru si ne pare rau, ne-a lasat posibilitatea sa stergem consecintele cutremuratoare ale acestor rataciri. Dar, nici macar asta nu am vrut sa facem: sa mergem la duhovnic si sa ne cerem sincer iertare de la Tatal. Uite, frate unde duce lipsa de deschidere catre cele bune.
Despre suferinta la copii, parintele Teofil, duhovnicul Manastirii Brancoveanu spunea ca, deocamdata, pentru noi suferinta copiilor este o taina. Adica, nu are un raspuns transant la aceasta problema.
Parintele Arsenie Boca explica pe larg, cu exemple concrete, ca suferinta copiilor este rezultatul direct al cinismului si inconstientei parintilor, bunicilor, strabunicilor (pana la al patrulea neam, generatie) care, desi fusesera avertizati ca ei, copiii vor plati pacatele parintilor si celorlalti descendenti pana la a patra generatie nu au tinut cont de Lege. Nu numai ca au facut pacate mari, dar nici nu au inteles sa se spovedeasca pentru a le anula.
Eu am vazut multa suferinta. Cum stiu ca nimic nu e intamplator, daca as putea, as spune tuturor sa se gandeasca de doua ori inainte de a face un lucru rau. Dar, cati oare s-ar opri macar o clipa sa reflecteze?
Si mai sunt si alte explicatii. Dar, asa cum spuneam, fratia ta, dupa ce vei fi incercat sa cunosti personal ortodoxia iti vei fi format o parere proprie si despre acest aspect cutremurator.
Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
|