Traducere si comentarii
În această scriere observăm că nu este vorba despre o analiză raționalistă sistematică, ci consemnarea practicii vieții sociale creștine, care stă la baza moralei creștine.
Ca orice scriere patristică, în acord cu Tradiția bisericească, autorul invită destinatarul să facă primul pas spre
cunoaștere: părăsirea tuturor gândurilor și obiceiurilor imorale. (cf.
Păstorul lui Herma, Porunca XII, 44 (1) și 45 (2), pp. 262-263 în PSB, I).
Scrisoarea are la bază experiența vieții sociale creștine (nu o anume experiență a vieții) care poate fi rezumată la legea naturală, și în acest caz legea naturală poate fi extinsă la desfășurarea întregii vieții atât pe pământ, cât și în ceruri. Fără a ne opri la un concept, legea naturală poate și trebuie înțeleasă la nivelul întregii existențe umane și nu numai.
***
CAPITOLUL I[17]
,,Pentru că te văd, prea-venerabile Diognetus, foarte doritor a învăța cu prisosință modul cinstirii lui Dumnezeu între creștini și te văd curios și răbdător cu privire la acestea, în ce Dumnezeu cred și ce fel de religie urmează, încât renunță la tot ce este în lume și disprețuiesc moartea, de vreme ce nu cinstesc zeii recunoscuți de Greci, nici nu țin superstițiile evreilor; și ce este dragostea pe care o împart între ei; și de ce, în sfârșit, acest nou fel de slujire a venit în lume tocmai acum și nu demult;
Întâmpin cu prietenie dorința ta și rog pe Dumnezeu, care ne împuternicește atât să vorbim cât și să auzim, să-mi dea puterea de a vorbi, așa încât să pot auzi că ai înțeles și că nu am nici un regret pentru ce am făcut.
***
CAPITOLUL II
Vino, atunci, după ce ai părăsit toate prejudecățile anterioare din mintea ta și ai lăsat vechile obiceiuri în stare a te rătăci, și, fiind creat ca la început un om nou, astfel încât potrivit propriei tale mărturisiri, trebuie să fi ascultătorul unei noi învățături; vino și contemplă nu numai cu proprii tăi ochi, ci și cu înțelegerea ta, substanța și forma celor pe care voi îi numiți și îi cinstiți ca zei.
Nu este unul piatră la fel cu cea pe care o călcăm? Nu este altul aramă, cu nimic mai presus de acele vase făcute pentru folosința noastră? Nu este altul lemn care deja e putred? Nu este altul argint care trebuie păzit pentru a nu fi furat? Nu este altul fier ros de rugină? Altul, lut, cu nimic mai presus de ceea ce se folosește în cele mai umile scopuri? Nu sunt toți aceștia făcuți din materie stricăcioasă? Nu sunt făcuți prin tehnica fierului și a focului?
Nu i-a făcut pe unul sculptorul, pe altul fierarul, pe altul argintarul și pe celălalt olarul? Nu a fost fiecare înainte de a fi lucrat,
o bucată de materie? (adaosul nostru, pentru că lipsește textul). Nu s-ar putea ca acele lucruri care acum sunt vase formate din același material, să devină asemenea (idolilor n.n.), dacă ar fi intervenit măiestria meșterului?
Oare nu s-ar putea ca aceștia pe care voi îi cinstiți acum, să fie transformați în vase ca celelalte vase? Nu sunt toți surzi! Nu sunt ei toți orbi! Nu sunt ei fără viață! Nu sunt toți fără simțuri! Nu sunt ei fără mișcare! Nu sunt ei gata să se degradeze!
Pe aceste lucruri voi le numiți zei, pe acestea le cinstiți și lor le slujiți, făcându-vă astfel asemenea lor. Din această pricină urâți pe creștini, pentru că nu le socotesc pe ele zei.
Dar nu cumva voi înșivă îi disprețuiți pe cei care-i considerați zei, mai mult chiar decât creștinii?[18] Nu cumva îi insultați și ofensați atunci când îi adorați pe cei făcuți din piatră și lut fără a-i păzi, iar pe cei făcuți din argint și aur, îi păziți noaptea iar ziua angajați paznici pentru a nu fi furați?
Sau prin acele daruri pe care vreți să le duceți lor, nu cumva îi pedepsiți de vreme ce credeți că au simț? Ce să mai spunem despre cinstirea adusă prin sângele și fumul jertfelor! Care din voi ar suporta asemenea insulte dacă ar fi în locul zeilor! Nici un om nu ar primi acest lucru, nu ar îndura asemenea gesturi, afară dacă ar fi forțat, pentru că este înzestrat cu simț și rațiune. O piatră, însă, îndură pentru că este insensibilă. Stropind zeii voștri cu sânge arătați că nu au simțuri, nici suflare.
Cu privire la obiceiul creștinilor de a nu sluji zeilor, voi găsi ușor multe îndreptățiri, dar pentru că ce am spus nu este suficient, voi merge mai departe în același fel ca până acum.
***
CAPITOLUL III
Și apoi, îmi imaginez că tu ești foarte doritor să asculți ceva despre faptul că creștinii nu urmează aceleiași forme de cinstire divină precum evreii. Dacă ei s-ar feri de slujirea descrisă mai sus și ar cinsti cu adevărat pe Unul Dumnezeu ca Domn al tuturor, ar fi corect; dar dacă ei Îi aduc cinstire în felul în care am arătat, greșesc foarte mult.
În timp ce păgânii, aducând asemenea lucruri celor care sunt lipsiți de simț și auz, dau un exemplu de nebunie; ei, pe de altă parte, gândind că oferă aceste lucruri lui Dumnezeu ca și cum El ar avea nevoie de ele, dau dovadă mai curând de o faptă nebunească, decât de o faptă de cinstire.
Pentru că Cel care a făcut cerul și pământul, cu toate cele ce sunt în el, și Care ne dă toate cele de care avem nevoie, cu siguranță că nu cere nici unul din aceste lucruri pe care Însuși ni le dă, lucruri care ei cred că sunt hrana Lui.
Dar cei care își imaginează că prin mijlocirea sângelui, a fumului sacrificiilor și a jertfelor arse, aduc jertfe bineplăcute Lui și că prin aceste fapte Îi aduc respect și cinstire, aceștia crezând că pot să-i ofere orice Celui Care nu are nevoie de nimic, îmi par că nu au nici un respect mai mare decât cei care aduc aceeași cinstire lucrurilor fără simțuri, și care deci nu sunt capabile să se bucure de asemenea onoruri.
***
CAPITOLUL IV
Dar cu privire la scrupulozitatea lor asupra mâncărurilor și a superstițiilor de respectare a sâmbetelor, și mândriei lor asupra circumciderii, și a fanteziilor lor asupra postului sau asupra lunilor noi, care sunt cu totul nedemne și ridicole de prezentat – nu cred că dorești să afli mai multe de la mine.
Pentru că, pentru a accepta că numai unele lucruri făcute de Dumnezeu sunt spre folosul oamenilor iar altele sunt nefolositoare și în zadar, cum poate fi corect? Și a vorbi greșit despre Dumnezeu, ca și cum El ne-ar fi oprit să facem ceea ce e bun în ziua de Sabat, cum să nu fie aceasta răutate?
Și a te mândri cu tăierea împrejur a trupului ca dovadă a alegerii și ca și cum pe seama acesteia ei ar fi iubiți în mod special de Dumnezeu, nu este o discuție ridicolă?
Și cu privire la respectarea lunilor și anilor, stelelor și a lunii, și ordonarea lor potrivit propriilor lor tendințe, a planurilor lui Dumnezeu și vicisitudinile anotimpurilor, unele pentru sărbători și altele pentru doliu – cine ar socoti acest fapt o parte a cinstirii divine, dacă nu mai curând o dovadă de nebunie?
Presupun atunci că ești destul de convins că creștinii se abțin corect de la trufie și greșeli comune și de la spiritul trupesc și laudele zadarnice ale evreilor, dar cred că nu vrei să afli misterele despre ciudata lor cinstire a lui Dumnezeu.
***
CAPITOLUL V
Pentru că cei bine-credincioși nu se deosebesc de alți oameni nici prin patrie, nici prin limbă, nici prin obiceiurile pe care le țin. Căci ei nici nu locuiesc în cetăți proprii, nici nu folosesc o limbă anume, nici nu duc o viață străină.
Comportamentul pe care-l urmează nu a fost cugetat prin speculațiile unui om iscoditor; nici nu se proclamă apărătorii vreunei învățături omenești. Ci, locuind atât în orașele grecești, cât și în cele barbare, după cum a apucat fiecare, și urmând obiceiurile băștinașilor în îmbrăcăminte, hrană și în restul comportamentului esențial, ne arată minunata și nespusa lor viețuire.
Ei locuiesc în propriile țări, dar numai ca trecători. Ca cetățeni participă cu alții la toate lucrurile și totuși îndură toate ca niște străini. Orice ținut străin le e ca o patrie, și orice loc de naștere, ca un ținut al străinilor. Se căsătoresc așa cum fac toți; dau naștere la copiii; dar nu își aruncă copiii.
Au o masă comună, dar nu și un pat comun. Sunt în trup, dar nu trăiesc după trup. Își duc zilele pe pământ, dar sunt cetățeni ai raiului. Se supun legilor prescrise, dar totodată le depășesc prin viețuirea lor. Iubesc pe toți oamenii și sunt prigoniți de toți. Sunt necunoscuți și condamnați; sunt duși la moarte, dar înapoiați vieții. Sunt săraci, dar îmbogățesc pe mulți. Sunt lipsiți de toate lucrurile, dar în toate au de prisos; sunt înjosiți, și totuși sunt îndreptățiți; sunt blestemați și binecuvântează; sunt înjurați și plătesc înjurătura cu cinstirea; fac bine, dar sunt pedepsiți ca răufăcători.
Când sunt pedepsiți, se bucură ca și cum s-ar trezi la viață; sunt asaltați de evrei ca străini și sunt prigoniți de greci; totuși cei care-i urăsc nu pot să aducă mărturie pentru ura lor.
***