View Single Post
Vechi 20.09.2009, 20:06:02
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Un cuvânt de înțelepciune la Evanghelia Duminicii după Înălțarea Cinstitei Cruci

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
De multe ori în neânțelegerile și frământările noastre, mai toate cele din jurul nostru ni se par deformate, călcând totul în picioare prin cunoașterea noastră eronată. Omul "natural" sau "căzut"este nerăbdător, pentru că nevăzându-se pe sine se grăbește să judece și să condamne pe ceilalți . Având, așadar, o cunoaștere eronată, incompletă și pervertită a tot ceea ce îl înconjoară, măsoară toate acestea prin prisma gusturilor și concepțiilor sale. De înțelegerea iubirii nici numai poate fi vorba, cu toate că el simte și strigă în gura mare că vrea să fie iubit și să dăruiască iubire. De unde , când "izvorul" i-a secat , tocmai prin această continuă cunoaștere eronată și incompletă. Fiind indiferent cu oricine în afară de sine, dorește ca viața să fie încununată cu succes AICI și ACUM . ( normal că omul"natural", nerăbdător refuză să recunoască această mare iubire de sine, acest egoism susținând cu încăpățânare cunoașterea sa eronată , incompletă și pervertită , măsurând totul , așa cum am spus mai sus, prin prisma gusturilor și concepțiilor sale. ) . Cu cât ne apropiem mai mult de Dumnezeu , cu cât devenim mai răbdători , cu atât reflectăm mai mult acel infinit respect față de toate ființele care reprezintă însușirea specifică lui Dumnezeu. "dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu "( Efrem Sirul ). Dar să nu uităm nenorocita de mândrie. Mândria este izvorul răului și toată răutatea este mândrie, iar unde-i mândrie , iubirea pălește și dispare. Și iată în încheiere ceva atât și atât de adevărat și pe atât de dureros : << Omul, în întreaga sa ființă, s-a îndepărtat de Dumnezeu. Omul în întreaga sa ființă , trebuie restaurat, trebuie să se întoarcă la Dumnezeu. Catastrofa creată de păcat constă, cu siguranță, tocmai în biruința cărnii - animalul , irațional , plăcerea din noi - asupra duhovnicescului și dumnezeiescului. . . . >>( Alexander Schmemann ) . Doamne ajută ! +
Nu ne împlinim când ne umplem de noi înșine, ci când lăsăm să intre în viața noastră iubirea lui Dumnezeu. Referitor la aceasta, iată un cuvânt de înțelepciune a Preafericitului Daniel , la Evanghelia Duminicii după Înălțarea Cinstitei Cruci : << Prin lepădarea de sine se înțelege lepădarea de viața egoistă , de modul pătimaș de a trăi. Lepădarea de sine, foarte concis , înseamnă renunțarea la mândrie și lăcomie, iar luarea crucii înseamnă asumarea greutăților vieții, a neputințelor, a lipsurilor și ostenelilor din viața noastră. Urmarea lui Hristos înseamnă ascultarea cuvântului Lui , împlinirea în viața concretă a poruncilor Lui și împărtășirea cu El prin Sfintele Taine. Lepădarea de sine este o luptă grea. SFINȚII PARINȚI AI FILOCALIEI INVAȚA CA RADACINA TUTUROR PACATELOR ESTE IUBIREA PATIMAȘA DE SINE ȘI DE LUCRURILE MATERIALE. CINE SE IUBEȘTE PE SINE PATIMAȘ , ÎN MOD EGOIST, SE UMPLE DOAR DE SINE, IAR SUFLETUL PLIN DE SINE NU MAI ESTE LOC NICI PENTRU DUMNEZEU, NICI PENTRU OAMENI " . De iubire nici nu mai poate fi vorba . . .