View Single Post
Vechi 21.09.2009, 18:07:36
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Am citit toate postarile de pe acest topic si apreciez toate cate s-au facut pentru aceasta familie, Dumnezeu sa va rasplateasca inzecit eforturile!
Insa ma intreb daca (dincolo de jena si reticenta de rigoare), s-a gandit vreo una din doamne sa-l abordeze pe domnul Fanica in privinta lipsei de responsabilitate de care da dovada, a bauturii pe care o intrebuinteaza si a felului in care isi trateaza copiii. Din banii care i-au fost trimisi sau din alocatia copiilor macar o pereche de papuci de plastic pentru fiecare copil putea fi cumparata! Cum e posibil ca la atatea suflete sa aiba doar o bucata de sapun in casa?! Ce folos au pestii dati, daca domnul Fanica nu e invatat sa pescuiasca?
Iertare, dar toata povestea asta imi aduce aminte de tanarul politicos care traverseaza cu forta strada o batrana care nu-si dorea sa ajunga pe partea cealalta.
...

Doamne ajuta!
Doamne-ajuta!

Cu fratele Fanel au stat de vorba in sensul acesta nenumarate persoane. Omul nu e rau intentionat si chiar isi iubeste copiii. Insa, nu are in obisnuinta acel set de deprinderi care tin copiii si casa in curatenie si ordine. Stiu ce ar trebui sa faca, dar s-au obisnuit sa nu faca.

Cateva exemple:
- Le-am lasat aragazul si butelia in stare de functionare. Am facut impreuna proba si le-am explicat cum trebuie folosite pentru a evita accidentele. Se bucurau ca nu mai trebuie sa gateasca pe soba din camera unde dormeau, mai ales ca venea vara. Rezultatul: cand butelia s-a terminat, au debransat aragazul de la butelie si au trecut la vechea metoda.

- In diminetile in care am fost impreuna au spalat lucrurile murdare. Dupa ce am plecat au trecut la varianta veche: ce e murdar este pus deoparte si eventual reimbracat daca intre timp a devenit una din hainele mai putin murdare.

- Le-am explicat de ce trebuie sa se descalte cand intra in camere si cat timp am fost impreuna incepusera sa faca asa.

Si multe altele care pentru noi sunt elementare, dar pentru un om care asa a trait ani (multi ani) sunt imposibile daca nu sunt impuse. De aceea am spus tuturor celor care i-au ajutat ca trebuie rabdare si incredere, dar mai mult decat atat, trebuie cineva care sa ii verifice periodic pentru a-i determina sa intre in ordine si curatenie. S-a oferit atunci din partea parohiei un domn. Din ce am vazut este clar ca la un moment dat s-a "rupt filmul".

Daca doamna Dorina poate sa ajunga acolo si sa-i reinscrie in coordonate decente, atunci toate eforturile de pana acum vor incepe sa capete un sens si iarna aceasta nu va semana cu cea de anul trecut (vezi inceputul topicului). Este nevoie de cineva care sa ii verifice periodic. Pentru ca ei vor sa se schimbe, dar, prin propriile forte nu reusesc.

Deci, in acest caz, batrana vrea sa treaca strada dar, trebuie sa o ajuti pana ajunge pe trotuarul celalalt.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."