Citat:
În prealabil postat de andreicozia
In privinta posterelor, si ele sunt acceptate in lipsa icoanelor pictate. Trebuie sa fi instarit sa iti poti permite icone pictate iar credinta nu tine ABSOLUT de loc de cit de gros este portofelul unuia si altuia. Exista chiar multe biserici in occident care au icoane tiparite...si asta este, decit de loc mai bine sa ai si din acelea facute la comanda
|
Este adevarat ca nu oricui ii da mana sa cumpere o icoana pictata. Dar nimanui nu ii este imposibil daca isi doreste si isi propune acest lucru. Sa fim seriosi, cheltuim destul de multi bani pe alte lucruri (haine, incaltaminte, mancare etc), si tinem la "eticheta", vrem sa fie de firma, insa nu ne induram sa cumparam o icoana autentica.
Batranii nostrii nu aveau multe icoane. Imi vine in minte casa strabunicii mele, in care am stat de cateva ori in copilarie. Avea cate o icoana pictata pe lemn, pusa la loc de cinste, in fiecare din cele trei camere ale casei. Tot loc de cinste aveau in inima ei si sfintii reprezentati in icoane.
Lumea de astazi are nevoie mai mult ca oricand sa redescopere sensul icoanei autentice, dar prin multiplicarea in serie, cred se tinde mai mult spre relativizarea ei. Chiar un parinte profesor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, ce detine si o editura cunoscuta, amintea la un moment dat ca doreste sa renunte la a mai reprezenta icoane pe copertile cartilor. Este lesne de inteles de ce.