Citat:
În prealabil postat de veilur
2io, foarte ciudate sunetele. Eu nu am fost partas la nimic pana acum desi sunt intr-o stare avansata de pacatosenie.
|
Din cate am observat... scapi de patima si dupa aceea apar semnele acestea. Dar nu este batut in cuie. El nu se lasa simtit de cineva care spune ca nu exista, mai bine ii are la mana pe oameni (de multe ori ma simt si eu in aceasta oala) daca nu se vadeste.
Citat:
Si dupa cum bine a spus duhovnicul tau, asa as vrea sa scap si eu de o patima pentru ca stiu ca Dumnezeu nu vrea ca eu sa fac asta, dar cum sa scap de ea?
|
Pai simplu. Sa-ti spun ce mi s-a intamplat.
Din mila lui Dumnezeu scapasem si imi era mai bine. Dar eu ma gandeam ca prin efortul meu m-am curatit si ca efortul meu a fost de ajuns pentru ca sa nu ma mai batjocoreasca dracul ce sta cu mine.
Asa ca, deoarece nu m-am intors din caderea cea de-a doua, mai periculoasa decat prima (imi faceam in continuare canonul, deci stie parintele duhovnic de ce mi-a spus sa continui cu canonul - chiar daca patima se dusese - mi-a spus ca daca il intrerup, vine patima din nou) (a doua cadere, in caz ca nu se intelege, a fost mandria - ca si cum eu, netrebnicul, pot face ceva), m-a cuprins din nou patima, si acum... nu mai scapam de ea. Imi faceam canonul, ma spovedeam, parintele ma impartasea (cand ma vedea mai slabit, sa ma incurajeze) pana mi-a spus: "pana de Craciun sa te tii curat ! daca nu, nu te impartasesti, in sensul ca tu te departezi de Hristos". Si, cu rugaciunile parintelui si a Preacuratei Maicii Domnului si din mila Multmilostivului si Preaiubitului Iisus Hristos, am fost scapat.
Citat:
M-am spovedit dar demult si fara sa tin canonul dat de preot; ce stiam eu atunci? eram nepasator  . Preotii spun ca atunci cand nu pot scapa de un viciu inseamna ca ma batjocoresc demonii si ca cu cat vreau sa ma impotrivesc mai mult cu atat si dracii se inversuneaza impotriva mea si nu ma lasa sa ma descotorosesc de pacat. Uh ce greu e sa lupti in acest "Razboi nevazut".
|
Cel mai important este: ai cazut, te ridici si o iei de la capat.
Al doilea lucru important: dupa ce te-ai ridicat si te mentii asa putin timp... nu gandi ca din efortul tau este aceasta!
Iar canonul... of, canonul, uneori am ravna sa fac mai mult (si ma abtin, ca sa nu cad in pacate de-a dreapta), alteori am o lene, totusi simt mila lui Hristos si a Maicii Domnului si nu stiu de ce...
In orice caz, un lucru am invatat (cu mintea), dar inca nu m-am invatat (cu fapta), si anume: sa faci ascultare de duhovnic. Fara aceasta sunt in voia vrajmasului.
Chiar si facand ascultare tot asa ma simt, dar daca nu as face? Pai am vazut: urmeaza o perioada de pace (probabil ca sa te incredintezi ca... uite ca nu s-a intamplat nimic ca nu mi-am facut canonul) si apoi te doboara. Cand? Pai cand... nu are cand?
Foarte clar spune
parintele Amfilohie Branza despre aceasta situatie pe care a trait-o si el... e in partea a doua pe la sfarsit.
Eu nu te cunosc, si nu cunosc nici activitatile tale zilnicie nici patima ta, asa ca ma retin a-ti da direct sfaturi (nu ca de sfaturi ai avea tu nevoie). Poate doar cele traite de mine te ajuta si te pot lamuri putin.
Dumnezeu sa te ajute!
Ionut