Subiect: Tendinta
View Single Post
  #126  
Vechi 27.09.2009, 19:31:14
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Eu gandesc ca un crestin are implicit motive sa fie fericit. Insemnatatea vietii acesteia este foarte importanta si nicidecum de neglijat. Exista doua tipologi de oameni : pesimistii care simt o tristete in suflet indiferent de evenimentele din viata lor, si indivizii optimisti, care apreciaza viata, creatia lui Dumnezeu, frumosul din ea si se bucura din plin de momentele frumoase din viata
Imi este imposibil sa gandesc ca aceasta viata este numai tristete si ca este neinsemnata ...cand pentru mine toate au sens si farmec, am avut si am parte de momente frumoase in fiecare zi si in prostia mea ma bucur de viata ca de un dar si nicidecum ca de o pedeapsa amara! Cu totii avem si momente nu intotdeauna fericite in viata, numai ca e pacat ca sufletul sa nu poata percepe frumosul vietii.

Imi amintesc si acum de intrebarea unui Preot Profesor adresata unei colege " De ce esti atat de trista, de ce nu zambesti, il cunosti pe Hristos, cum poti sa nu simti bucuria?" Pe langa acest profesor " prost" mai exist si eu, alt crestin prost caruia ii place sa vada oameni -crestini care emana buna dispozitie, lumina, bunatate, seninatate...

Cum poti spune ca numai cei prosti se pot bucura in aceasta viata? Ai citit Acatistul de multumire " Slava lui Dumnezeu pentru toate", sa vezi inteligenta si bogatia sufleteasca a omului care poate vedea cat de frumoasa e viata?
.. Da, asa vad si eu lucrurile!
Steinhardt spunea ca bucuria e datoria crestinului. El este un exemplu, desi stim ce viata a avut. Unde a gasit fericirea si libertatea? In inchisoarea comunista, sub un sistem tiranic..
Sunt de acord si cu Traditie cand spune ca este vorba mai ales de fericirea ca rezultat final, insa si pe parcurs, in masura in care participam de aici la imparatia lui Dumnezeu, putem avea parte de ea.
Iar placerea lumeasca, revin, este buna daca este o manifestare intr-un plan a acestei fericiri. Este ca atingerea unei aripi de inger.

Si nu, Traditie, nu am de loc o conceptie legalista despre pacat, nu ai inteles ce vroiam sa spun. Eu spuneam ca in masura in care un lucru este facut 'pasional', adica in uitare de Dumnezeu, este pacat, iar daca este facut cu multumire si pace, neuitand lucrurile cu adevarat importante, este cale spre Dumnezeu.
Noi toti suntem majoritatea in pacat. Nu in sensul legalist, si nu in sensul ca ar trebui sa ne spovedim la fiecare 5 minute ca sa fim 'curati', insa prin credinta si participarea la taine si efortul de a ne indrepta viata catre Dumnezeu ne putem vindeca. Insa cu ajutorul lui Dumnezeu. Duhul sfant este in noi si lucreaza, daca il lasam.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote