View Single Post
Vechi 28.09.2009, 15:07:59
hmiron hmiron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.08.2009
Implicit

Am fost in vizita zilele astea in liceul pe care l-am terminat acum 6 ani. Pe langa schimbarile de ordin cosmetic ale cladirii, am ramas cu totul si cu totul surprins de felul in care s-au schimbat generatiile de elevi.

Am avut si eu partea mea de "nebunii" in liceu, cu multa bautura, sex si droguri. Insa in public aveam o oarecare decenta, ne faceam ca partea asta mai intunecata a noastra nu exista, pastram niste aparente de fata cu adultii, profesorii, parintii.

Acum nu mai poate fi vorba de nimic de genul asta, totul se face si se spune pe fata iar societatea consumerista fata de care generatia mea se mai revolta din cand in cand a fost cu totul imbratisata de tinerii de azi.

Atunci erai un "loser" daca purtai haine de firma, acum e invers. Atunci nu erai "cool" daca nu fumai iarba, acum nu esti "cool" daca nu faci abuz de halucinogene. Atunci erai "cool" daca beai singur o sticla de vin, acum daca nu te culege salvarea in coma alcoolica cel putin odata de pe strada nu poti sa "umbli cu noi".

Unde vreau s-ajung cu rationamentul asta? La faptul ca presiunea de grup a crescut in ultimii ani exponential si ca este din ce in ce mai greu unui adolescent sa faca fata. Adolescentul insusi devine un avocat al comportamentelor nocive fata de sine, desi in trecut el era oarecum "victima", cel "convins" sa faca una sau alta.

Intr-o lume ca asta, a veni si a spune ca genul asta de tineri pot fi mai bine serviti de o cultura a abstinentei mi se pare cea mai mare ineptie. Cum adica "abstinenta", cand in mintea lor exista numai cuvantul "abuz"? Abuz de sex, de droguri, de absente s.a.m.d.

Liceul despre care vorbesc este un liceu bucurestean considerat "bun", amplasat central si care s-a umplut in ultimii ani de adolescenti din patura medie si superioara a Bucurestiului. Nu de abstinenta are nevoie, credeti-ma, ci de cateva milioane de prezervative aruncate din elicopter.