View Single Post
Vechi 01.10.2009, 00:35:11
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Candva si eu ca si tine consideram ca mie nu mi se poate intampla fiindca nu-mi doresc si am grija sa ma feresc de ceea ce in termen simplu inseamna adulter. Mai tarziu am realizat ca cel mai bine este sa nu spunem niciodata "niciodata". La randul meu am judecat si poate chiar am jignit pe altii, facandu-i sa se simta extrem de prost intr-o imprejurare sau alta. Si nu se cadea fiindca in strafundul meu eram la fel de slab ca oricare dintre cei pe care eu ii judecam. Nimeni nu e mai presus de nimeni. Eu n-am venit aici sa "ma laud" cu... aventurile mele. Iar pentru fiecare pacat in parte consider ca m-am lovit cu capul de pragul de sus si-am suportat fara sa cartesc si fara sa spun ca nu e drept. Dimpotriva chiar, poate uneori mi s-a parut ca Dumnezeu e prea bland!... Dar un lucru am invatat: nu poti intelege pe cel flamand, daca nu stii ce-i foamea, nu poti intelege pe cel cazut intr-un pacat, daca tu insuti nu ai trait si nu ai luptat impotriva unei slabiciuni trupesti cand sa fii capabil sa spui NU, in timp ce toate celulele in tine striga "VREAU"! Virtutea nu e aceea de a tine post, cand tu esti un vegetarian convins, ci aceea de a trai intre tentatii si sa ti le poti inabusi!!!
Acum, citindu-ti mesajul ma vad cam in aceeasi situatie in care a fost pusa o membra a altui forum unde pe atunci eram moderator. Facuse greseala sa-si povesteasca extrem de romantat povestea ei de dragoste cu cineva, desi si ea si cel cu care fusese erau casatoriti. Si cand toata lumea parea sa-si stearga lacrimile de emotie, eu mi-am permis sa o intreb daca s-a gandit vreo clipa ca sotul ei ar putea sfarsi sub rotile unui tren la aflarea siropoasei povesti de dragoste. De atunci a disparut de pe acel forum si n-a mai revenit niciodata. Eu nu ma simt nici ofensat nici vinovat in cazul de fata; am regretat atunci (slabiciunile mele, nu relatia in sine!), m-am spovedit si poate mi s-au dat niste circumstante fiindca eram departe de familie, iar "ea" era divortata, nu casatorita. Mai mult e greu de inteles , chiar de catre "omul de pe strada" Sau poate mai ales de el!!!
Nu stiu daca ai sa ma intelegi si in cele din urma sa ma si crezi dar nu doresc polemica . Insa parerea am sa mi-o spun :
Frate, ai stil in tine, in a povesti si a vedea viata ,in a-i da nuante rafinate (caci culori oricum are) dar asa cum spuneam si in alte rinduri trairea duhovniceasca in Hristos se invata , o invatam unii de la altii si nici decum prin proprie ideatie,parere sau impresii pt. ca astfel ajungem direct in iad.
Te rog sa-mi ierti modul in care voi exprima adevarul ,cel pe care eu il desprind din propriile tale cuvinte ...tu o spui ,eu doar citesc si interpretez : nu prea citesti la Pateric si la Psaltire ! De ce spun asta ? pai se vede,daca ai fi citit ai fi aflat mai de mult cum se lupta cu diavolul desfrinarii .Este singurul pe care nimeni nu l-a invins prin lupta directa ci doar fugind de el .Fugind de rupind pamintul si nu pastrind la tine peste noapte tinara doamna divortata promitindu-i ca nu-i vei face nimic sau vazindu-te cu ea cit de des.In al doilea rind sa sti ca nu zici bine, adica cum ca ar fi neaparata nevoie sa sti ce este foamea ca sa il intelegi pe flamind sau si celelalte exemple pe care le dai .Daca ar fi chiar asa pai in minastiri nu ar mai exista feciori, in lume nu ar mai exista feciori de calugarie alba sau feciori cu viata virtuoasa pt. Hristos .Vezi, daca nu practici asa ceva(adica fecioria sau curatia trupeasca -in cazul tau)...si nici valoarea ascultarii nu prea o intuiesti . D.zeu nu a pus ascultare numai in lumea monahala ci peste tot in lume : in familie, in societatea civila (la serviciu, fata de legile scrise ale societatii, fata de legile nescrise ale societatii, adica de cele morale s.a.m.d). de aceea trebuie sa ascultam de poruncile din sf. canoane si nu sa probam mai intii pacatele ca sa putem abia apoi sa facem ascultare,convinsi fiind de ele!
Afirmatia de a ,,nu spune nici o data nici o data" nu este desprinsa din invatatura bisericii ci din cea lumeasca ,asa ca daca te ,,impaunezi" cu zicale si intelepciune lumeasca ,pai lumeste vei trai si nu duhovniceste ! Spui ca ,,nimeni nu este mai presus de nimeni" si o emiti ca pe o dogma ,da este o dogma dar egalitarist-umanista si nu duhovniceasca pt. ca oamenii imbisericiti sunt mult diferiti unii de altii,cu grade diferite de imbunatatire si care se mintuiesc in mod diferit . De aceea Hristos spune pt. acestia : ,,...in casa tatalui meu multe (feluri de !)locuri sunt" ,pt cei care si-au lucrat mintuirea diferit si care nu au fost nici decum egali.
Despre virtuti ,despre parerea ta ,iti spun ca esti pe aproape dar mai ai destul de documentat pt. ca ele se dobindesc in moduri diferite unele de altele ,nu exista o reteta generala pt. obtinerea tuturor !
Frate, pacatele sunt tot pacate ,indiferent ca le spui romantat sau mai brut ,indiferent ca le dai un aer superior si un iz rafinat ,distilat si nevinovat . Eu nu am criticat povestea ta pt. ca am inteles-o ca o lauda ,nu, eu am criticat faptul ca ori tu care esti un instruit si plimbat prin lume si un rafinat ori un ceferist sau miner care iese din schim si bea o cinzeaca de rachiu de drojdie si apoi se duce la Mimi si desfrineaza , tot pacatul acela este si tot la fel se canoniseste. Ba din contra ,din spusele tale ,duhovnicul tau in loc sa te sanctioneze un pic mai serios pt. ca tu esti om citi, instruit ,cu educatie ,cu pretentii si care la virsta si nivelul tau ar trebui sa fi ca un far pt. ceilalti. Adica asa fapte sa ai incit altii privind la tine si stiindu-ti viata sa fi un exemplu, sa ia aminte si sa doreasca sa-ti urmeze . Ori duhovnicul (numai el stie de ce !)te-a cocolit ca pe un prunc si ti-a gasit o scuza formala si te-a iertat. Ma rog, asa a hotarit el ,treaba lui, poate stia mai bine decit mine ca de-adevaratele tu nu erai chiar asa cum pareai la prima vedere (de tare) si s-a temut de oarece ! La fel de rau este si desfrinarea surorii care o dadeai tu ca exemplu chiar daca a povestit-o duios si cu amanunte ... tot pacat mare este ! Si atunci sa o pupam pe cornite si sa o laudam sau mai bine sa o trezim la realitate . Adica atunci cind ii incepi povestea iti pare ca o mielusea dar apoi incepe sa-si arate cornitele de dracusor neostoit !Eu asa vad lucrurile !
Nu tu ma deranjezi ca persoana, ca frate sau ca as putea sa inteleg ca te lauzi ,nu , ci pacatele tale ,modul tau intelectual (rational)de a-ti vedea greselile ,de a fi sanctionat,de a te raporta la dumnezeire,felul tau elevat,moale si nu barbatos ,puternic ,cu tarie multa pe masura pretentiilor tale de a lupta si de a suporta rigorile vietii duhovnicesti . Sa nu intelegi ca as vrea ca peste noapte sa te faci viching,nu ,nu cred ca ai de unde , aceasta este forta caracterului si temperamentului tau ...nemaisocotind rationalismul dumnezeirii .

Dar poate desi tu te-ai deschis ca o carte eu nu cunosc totusi literele si deci nu pot intelege mai nimic din ea . Poate , hai sa fie si asa pt. ca pe mine nu ma deranjeaza si nu ma supar, doar ca imi cer iertare . De, vorba lui Eminescu : ,,lumea este asa cum este si ca dinsa suntem noi !"

Last edited by zaharia_2009; 01.10.2009 at 11:47:34.
Reply With Quote