View Single Post
  #138  
Vechi 01.10.2009, 01:40:47
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 721
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
In ce biserica vrei sa te botezi? Nu ai mai fost botezat pana acum? Botezul nu se repeta niciodata.
Imi pare rau, nu sint de-acord cu tine aici. Canoanele sint foarte clare in acest sens:

“Episcopul sau presbiterul dacă ar boteza din nou pe cel ce are botezul cu adevărat sau dacă nu ar boteza pe cel spurcat de către eretici (cei fără credință adevărată) să se caterisească, ca unul care ia în râs crucea și moartea Domnului și nu deosebește preoții adevărați de preoții mincinoși.”
(Canonul XLVII Apostolic)

“In mod asemanator, in cazul in care un episcop sau un preot ar refuza sa boteze cu botezul Bisericii Sobornicesti pe acela care a fost spurcat, prin aceasta intelegindu-se persoana care a fost botezata de catre cei care sint lipsiti de credinta dreapta, sau, in limbaj direct de catre eretici, acel cleric sa fie caterisit pentru ca isi bate joc si ride pe seama crucii si a mortii Domnului socotind in mod gresit botezul fara curatenie si dezgustator al ereticilor ca o forma similara a crucii si a mortii Domnului, dar care cu siguranta nu este asa, si care astfel il accepta si il considera egal botezului crestinilor ortodocsi; si mai mult, in completare, pentru ca nu deosebeste un preot adevarat de-al ortodocsilor de preotii falsi ai ereticilor si ii accepta pe toti ca fiind egali si adevarati. Dupa cum spune Canonul LXVIII Apostolic botezul aboninabil al ereticilor nu poate face crestini adevarati si nici hirotonisirile lor nu fac preoti adevarati.”
(Comentariu in Pidalion la Canonul XLVII Apostolic)

“Dacă vreun episcop, sau presbiter, sau diacon, va primi a doua hirotonie de la altcineva, să se caterisească și el, și cel ce l-a hirotonit, afară de cazul că ar dovedi că are hirotonia (întâia) de la eretici. Căci cei ce sunt botezați sau hirotoniți de unii ca aceștia nu este cu neputință să fie nici credincioși, nici clerici.”
(Canonul LXVIII Apostolic)Antoni0 a fost botezat romano-catolic si nimeni nu s-a plins pina acuma, si pe buna dreptate ca botezarea in ortodoxie nu ar fi indreptatita. Interesant ar fi de vazut daca botezurile facute in BOR in ultimii 85 de ani trebuie refacute sau nu din punct de vedere al canoanelor ortodoxe. Din pacate un rationament simplu nu conduce la o concluzie magulitoare pentru BOR:
  • Este ecumenismul erezie? Din moment ce i se spune “erezia ereziilor” presupun ca orice alte comentarii devin de prisos.
  • Este sergianismul erezie? Aservirea Bisericii puterii lumesti si obtinerea tronurilor episcopale prin interventia acelorasi puteri sint condamnate de canoanele Bisericii. (“Dacă vreun episcop, folosind stăpânitori (dregători) lumești, s-ar face prin ei stăpân peste vreo biserică, să se caterisească și să se afurisească, de asemeni și toți părtașii (complicii) lui. – Canonul XXX Apostolic)
  • Este BOR ecumenista? Cu siguranta incepind din 1924.
  • Este BOR sergianista? Fara indoiala incepind cu 1948.
As fi curios sa-ti cunosc opinia cu privire la acest subiect, si nu numai a ta, ci si a altora care se considera conservatori, traditionalisti sau rezistenti in BOR.

Am deschis un nou thread aici pentru cei care vor sa-si spuna parerea.

Last edited by orthodoxia.i.thanatos; 01.10.2009 at 01:57:48.
Reply With Quote