View Single Post
Vechi 01.10.2009, 11:57:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Nu este nimic personal in interpretarile mele. Nu sunt numai ale mele, ci si ale unor teologi cunoscuti si ale parintelui meu duhovnic. Banuiesc ca tu ai sa zici ca nu sunt 'autori ortodocsi' sau ca sunt 'proecumenisti'; discutia noastra va ajunge la 'ba da, ba nu', pana la urma. Fiecare sa aleaga care interpretare i se pare mai corecta..
Aporeciez seriozitatea cu care gasesti tu mereu citate, eu nu am aceeasi viteza in a le gasi, de acceea voi mai amana raspunsul.

Deocamdata spun numai ca casatoria este cale secundara, tolerata de mantuire tot asa cum pamantul este plat. :-)

Iar aici, partintii au exagerat cand au spus altceva (insa nu spun numai asta, exista pareri diferite). Este dupa parerea mea una din problemele ortodoxiei: exagerarea preponderentei caii monahale. La inceput monahismul a aparut ca o reactie impotriva degradarii crestinismului dupa epoca persecutiilor.

"A-ti lua crucea si a-l urma' pe Hristos nu insemana neaparat a deveni monah. Trebuie sa ne luam crucea si in lume, si ca oameni casatoriti. casatoria este ea insasi si o cruce - SI de aceea purtam coroana de martiri la slujba.
'A fi ca si cum nu ai avea nevasta(sot)' nu inseamna cununie alba. Inseamna a-l pune pe Hristos inainte in orice. A trai cu Hristos in mijloul nostru.