View Single Post
Vechi 02.10.2009, 17:49:58
dan_ion dan_ion is offline
Member

Data înregistrării: 01.05.2008
Implicit

Pentru iertarea pacatelor celor din Purgatoriu, Biserica Catolica, incepand din sec. al XI lea, a practicat vanzarea indulgentele. Indulgentele ajunsesera o afacere strigatoare la cer.
In 1517, Johann Tetzel a fost insarcinat de papa sa organizaze vanzarea indulgente papale in diferite parti ale Germaniei. Calugarii colindau orasele si satele cu urmatoarea poezie :
“ In clipa in care banul tau ajunge pe fundul cutiei, atunci sufletul din purgatoriu isi ia zborul spre cer”. Oameni simpli credeau. S-a ajuns la o coruptie inimaginabila.
Or, "Revelatiile Sfintei Brigida" aratau clar ca nu banul elibereza sufeltul din Purgatoriu, ci rugaciunile celor vii, care cred in jertfa Domnului : " Prin ranile Lui am fost mantuiti ".
Distribuite neoficial, "Revelatiile" au dat o palma grea coruptiei papalitatii din acea vreme. Taranul nu mai credea in minciunile calugarilor, ci gandea asa :
"Daca aceasta mare sfanta ne spune ca numai rugaciunile noastre pot mantui sufletele celor plecati, fara sfantul ban, ce folos sa mai bag moneda in cutia calugarilor,pe cand copiii mei nu au imbracaminte pentru iarna si sufera de foame? Nu pot eu, cat e ziua de mare, sa spun de cate 15 ori " Tatal nostru " si " Bucura-te ? "
Daca veti cerceta cu atentie, veti vedea ca "Revelatiile" nu apar pe site-urile oficiale ale Bisericii Catolice. Oamenii de suflet le popularizeaza. Oare de ce ?
In privinta plagiatului, posibil sa fi fost facut de un tipograf mioritic, care s-a gandit la castig, sa mai faca ceva bani de bautura. A eliminat numele Sfintei Brigita, apoi a eliminat purgatoriul, dar a adaugat cuvantul " Talisman ", care e cuvant arab si inseamna amuleta, obiect vrajit care te apara. I s-a parut lui ca suna frumos si are efect la prostime. A insailat un text incoerent pe care l-a tiparit in tiparnita lui prapadita, apoi a vandut maculatura prin targuri si iarmaroace. Omul simplu a cumparat-o fara sa se gandeasca ca la noi n-au existat niciodata calugari care sa umble cu cutia fiscala si sa toarne oamenilor bazaconii depre cumpararea sufletului raposatului. Pentru ortodox, " Revelatiile " nu aduceau nimic nou. In ele se spune ceea ce taranul roman stia foarte bine, si anume ca numai prin rugaciuni starea sufetului celui plecat se usureaza."Revelatiile" si-au avut importanta lor in lumea apuseana, pentru a indrepta o abatere grava a clerului. In Biserica Ortodoxa aceasta abatere n-a existat, deci "Talismanul" e inutil. In plus,asa cum am aratat, acesta este un plagiat, un fals grosolan, un text corupt. Nu trebuie citit nici de ortodocsi, nici de catolici.
Reply With Quote