View Single Post
Vechi 03.10.2009, 13:51:10
adimirea
Guest

Implicit

Am ascultat astazi o idee a parintelui Tanase Nicolae, rostita intr-o predica, legata de acest subiect. Spunea ca odata le-a spus la o conferinta cred credinciosilor ca e gresita formularea ca femeia reprezinta sexul slab; femeia este sexul fin, iar barbatul este sexul slab! Apoi a spus ca s-a starnit oarece neliniste evident din partea 'barbatilor adevarati' prezenti, dar a inceput sa le explice ce trebuia sa se inteleaga si anume ca femeia nu are voie sa faca diverse lucruri in Biserica tocmai pentru ca barbatii sunt slabi!

De exemplu daca o femeie ar canta in Biserica [ si presupunem ca ar canta frumos ] aceasta poate fi pricina pentru a cadea in pacat pentru unii, carora le zboara mintea la diverse lucruri. La fel si cu tinuta... mai ales ca legat de acoperirea parului exista si interpretarea cum ca in vremea Sf Apostol Pavel singurele femei cu capul descoperit erau 'preotesele', adica mai clar spus pentru cine nu stie, prostituatele vremii. De aici poate si interdictia foarte puternica cu privire la 'a vorbi' femeia in Biserica. In Corint erau 'biserici' cu 'preotese' care de fapt erau bordeluri si aceste preotese erau chele. Si chiar facand abstractie de asta, repet tot din slabiciunea barbatului, femeia nu vorbeste in Biserica; pentru ca el mai curand ar ajunge cu minte la alte lucruri decat la ceea ce predica. Sper ca reusesc sa explic cat de cat ideea, si ca nu am gresit cu ceva din invatatura ascultata [ sa nu fi spus altceva decat era intentinonat acolo :) ]

Evident ca vremurile s-au schimbat, evident ca acum o fata cu parul despletit si frumoasa nu mai inseamna o prostituata ca atunci, cand repet toate femeile cinstite aveau parul acoperit. Dar daca vremurile se schimba, asta putin conteaza; nimeni dintre noi nu are dreptul sa isi impuna ideile despre ce si cum trebuie sa mearga in Biserica. Biserica nu este a patriarhului, a vreunui sfant, a vreunui credincios, ci in fruntea ei este insusi Mantuitorul. Prin urmare, bine este sa se mearga inainte fix asa cum este acum, fara sa ne punem probleme cine ce merita mai mult.

Si sunt unii si unele in Biserica care isi gasesc un colt la Liturghie, si stau plecati la pamant pana la 1. Si nu isi pun problema ca ar 'merita' mai mult decat smerenie adevarata.
Reply With Quote