Citat:
În prealabil postat de condor
In conceptia noastra, Domnul Iisus Hristos este totul. Nu avem nevoie sa-L jignim inchinandu-ne la sfinti, fecioare, icoane, oase, etc.
|

Abureli de-ale voastre.
Hristos lucreaza si prin sfintii Lui!
Înainte de toate trebuie specificat că fiecare om de pe lumea asta nu se poate mântui decât prin IIsus Hristos.Aici lucrurile sunt limpezi:
Ioan 14.6 "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine."
Luca 11.23 "Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea; și cel ce nu adună cu Mine risipește."
1 Timotei 2.5 "unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus,"
Să vedem și:
Fapte 3.6 "Iar Petru a zis: Argint și aur nu am; dar ce am, aceea îți dau. În numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, scoală-te și umblă!"
A făcut sf Petru minuni prin forțe proprii? Firește că nu, desi spune: "ce am iti dau". Tot prin Hristos lucrează și sfinții.
Fapte 16.18 "Iar Pavel mâniindu-se și întorcându-se, a zis duhului: În numele lui Iisus Hristos îți poruncesc să ieși din ea. Și în acel ceas a ieșit."
Fac sfinții minuni prin puterea lor ? Nu, ci tot prin Hristos au și ei puterea de a face minuni!
Și trebuie stiut că la ortodocsi NU este vorba de o adorare a sfintilor, adică de o adorare a creatiei lui Dumnezeu, ci de cinstirea lor. (Rugaciunile dedicate sfintilor ocupă un loc mic in cadrul unei slujbe).
"Pentru că Dumnezeu cinstește pe cei ce Il cinstesc". (1 Samuel 2:30),
Diferența dintre un sfânt și un "mântuit" neoprotestant este aceea că sfinții pe toată durata vieții lor au fost oameni umili, deosebit de smeriți, care se considerau cei mai mari pacatosi, unii dintre ei nu ieșit in evidenta cu nimic in timpul vietii, desi aveau o traire duhovniceasca deplină, si multi dintre ei au inceput sa faca minuni dupa ce au murit.
Despre cinstirea sfintilor:
Psalmi 15.3 (16.3 -biblia Cornilescu) “Prin sfinții care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia întru ei”
Psalmi 88.6 (89.6-biblia Cornilescu) “Lăuda-vor cerurile minunile Tale, Doamne și adevărul Tău, în adunarea sfinților”
Efeseni 1.15 “Drept aceea, și eu auzind de credința voastră în Domnul Iisus și dragostea pe care o aveti catre toti sfintii”
De asemenea, în Vechiul Testament este scris: Iov, robul Meu, se va ruga pentru voi, că de n-aș fi primit eu fața lui și de n-ar fi pentru el, v-aș fi pierdut pe voi, pentru că nu ați grăit adevărat asupra robului meu, Iov (Iov 42, 8).
Că sfinții intervin pentru oameni și după moartea lor o spune clar Biblia:
Apoc.6. 9-10 "sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ?"
Apoc.8.3 “Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților, pe altarul de aur dinaintea tronului, Și fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinților. ”.
Iuda 1.3 "am nevoie să vă scriu și să vă îndemn ca să luptați pentru credința dată sfinților, odată pentru totdeauna."
Apostol Pavel scrie efesenilor: Deci, dar, nu mai sunteți străini și locuitori vremelnici, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu (Ef. 2, 19). Așadar, ca pe niște prieteni ai lui Dumnezeu și casnici ai Lui îi cinstim (venerăm) pe sfinți. Încă mai știm că sfinții sunt preaslăviți de Dumnezeu în Ceruri (Luca 20, 36). Sfinții vor judeca lumea (I Cor. 6, 2; Matei 19, 28; Evrei 12, 22–23). Sfinții, încă pe pământ fiind, aveau darul proorociei (III Regi 14, 1–17; proorocia lui Elisei asupra lui Ghiezi,
4 Regi 5, 25–27). Sfinții, încă în viața aceasta fiind, se rugau lui Dumnezeu pentru oameni. Astfel, Avraam s-a rugat pentru Abimelec (Fac. 20, 7); Moise s-a rugat lui Dumnezeu pentru popor ș.a.
Ce spune sfânta fecioară Maria imediat după Buna Vestire?
Luca 1.48 “iată, de acum mă vor ferici toate generațiile”.
De asemenea, în Vechiul Testament este scris: "Iov, robul Meu, se va ruga pentru voi, că de n-aș fi primit eu fața lui și de n-ar fi pentru el, v-aș fi pierdut pe voi, pentru că nu ați grăit adevărat asupra robului meu, Iov "(Iov 42, 8).
O minune săvârștiă de moaștele unui sfânt:
4 Regi 13.21 sau (2 Reg biblia sectanților) "Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei și a înviat și s-a sculat pe picioarele sale."