Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
"Scriptura ne arată că sfinții și îngerii resping închinarea față de ei,
"Și când a fost să intre Petru, Corneliu ieșindu-i înainte, a căzut la picioarele lui și i s-a închinat. Dar Petru l-a ridicat și i-a zis: Scoală-te, că și eu sunt om (Fapte 10, 25–26). Iar despre Pavel și Barnava: Iar preotul lui Zeus, al cărui templu era înaintea cetății, aducând la porți tauri și cununi, voia să le aducă jertfă împreună cu mulțimile. Și auzind Apostolii Pavel și Varnava, și-au rupt veșmintele, au sărit în mulțime și au strigat: O, bărbaților, de ce faceți acestea? Doar și noi suntem oameni, asemenea pătimitori ca voi"… (Fapte 14, 13–15).
Asemenea se întâmplă și cu îngerii, cum este de pildă îngerul care i-a făcut Apostolului Ioan descoperirile din Apocalipsă: Și am căzut înaintea picioarelor lui, ca să mă închin lui. Și el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Sunt împreună-slujitor cu tine și cu frații tăi, care au mărturia lui Iisus. Lui Dumnezeu închină-te, căci mărturia lui Iisus este duhul proorociei (Apoc. 19, 10).
Asta spun ei. Acum să vedem care e adevărul:
|
Citati din Sfanta Scriptura niste versete clare (erau si mai clare daca le postati in intregime) si apoi spuneti:"acum sa vedem care este adevarul". Si, vom vedea, ca din ceea ce era limpede dvs. aveti facut o ciorba tulbure.
Citat:
În Faptele Apostolilor, (10, 25–26), Apostolul Petru respinge închinarea ce i-a adus-o Corneliu, sub cuvânt că el este om, deoarece Corneliu îl socotise că este mai mult ca om, adică zeu. Sutașul roman era familiarizat cu noțiunea de zei, ca unul ce fusese păgân.
|
O fi fost Corneliu pagan (candva) dar acum... "omul acesta era cucernic si temator de Dumnezeu, impreuna cu toata casa lui. El facea multa milostenie norodului, si se ruga totdeauna lui Dumnezeu."(Fapte 10:2) De aici reiese ca sutasul Corneliu o luase bine pe calea crestinismului autentic (mai bine decat multi dintre noi). Iar dvs., in loc sa intelegeti ca Sfantul Apostol Petru vrea sa corecteze obiceiul de a te inchina in fata sfintilor (" ridica-te, si eu sunt om"-Fapte 10:26), mai bine il acuzati pe Corneliu de reminiscente pagane.
Dar, intr-un fel aveti dreptate. Orice inchinare decat cea in fata lui Dumnezeu, este de origine pagana.
Citat:
Astfel, este lesne de înțeles refuzul apostolilor de a fi adorați ca niște zei,
|
Si au cerut sa fie adorati in alt fel?
Citat:
În al treilea citat (Apoc. 19, 10), îngerul descoperitor al vedeniilor apocaliptice respinge închinarea ce i-a adus-o Apostolul și Evanghelistul Ioan. Respingerea este motivată: Sunt împreună-slujitor cu tine…, adică sunt egal cu tine, ca slujitor al lui Dumnezeu, cum ești și tu, deci suntem în raporturi de egalitate și nu se cuvine să primesc de la tine închinare, mai cu seamă că și tu ești aici, nu în trup, ci în (Apoc. 1, 10), adică în stare îngerească;
În citatul din urmă (Apoc. 22, 8–9), de asemenea, îngerul exprimă chiar mai limpede decât în citatul dintâi, egalitatea sa cu Apostolul Ioan și necuviința ce ar face-o primindu-i închinarea.
|
Egalitate intre inger si Sfantul Apostol. Asa justificati refuzul ingerului de a primi inchinare de la Sfantul Apostol Ioan. Sa mergem pe ideea dvs. Vom vedea ca ingerul se considera egal, in fata lui Dumnezeu, si cu noi ceilalti.
" M-am aruncat la picioarele ingerului care mi le arata, ca sa ma inchin lui. Dar el mi-a zis:"Fereste-te sa faci una ca aceasta! Eu sunt impreuna slujitor cu tine, cu fratii tai, proorocii, si cu cei ce pazesc cuvintele din cartea aceasta. Inchina-te lui Dumnezeu."(Apocalipsa 22:8,9). Daca nu va numarati printre cei ce "pazesc cuvintele din cartea aceasta", aveti liber sa va inchinati la ingeri (ca tot acolo ajungeti).
Citat:
Însă în ce privește cinstirea și venerarea pe care oamenii o aduc sfinților și îngerilor lui Dumnezeu, acestea sunt primite de ei, după cum se poate vedea, în diferite locuri ale dumnezeieștii Scripturi. Un prim exemplu se poate vedea atunci când al treilea căpitan trimis de împăratul Ohozia, cu cei cincizeci de oameni ai lui, a îngenunchiat înaintea lui Ilie și s-a rugat lui și a grăit către el și a zis: Omule al lui Dumnezeu, caută cu ochi milostivi la sufletul meu și la sufletele robilor tăi, acestor cincizeci (IV Regi 1, 13). Și iarăși: …feciorii proorocilor cei din Ierihon… au venit înaintea lui Elisei și s-au închinat lui până la pământ (IV Regi 2, 15 sau 2 Imp Biblia sectantilor). Și iarăși: Atunci împăratul Nabucodonosor a căzut pe fața sa și s-a închinat lui Daniel (Daniel 2, 46). Și iarăși, vedem că Balaam plecându-se cu fața sa, s-a închinat… îngerului Domnului (Num. 22, 31).
Iarăși vedem că îngerul Domnului a primit închinare de la Iosua, care a căzut cu fața la pământ și i s-a închinat (Iosua 5, 14–15). Îngerii au primit închinare de la Lot (Fac. 19, 1). Îngerul Domnului a primit închinare de la Manoe și femeia lui, care i s-a închinat lui până la pământ, iar îngerul Domnului s-a înălțat cu para focului de pe jertfelnic (Jud. 13, 18–21). Îngerul Domnului a primit închinare de la David și de la bătrânii poporului (I Cronici 21, 16–18). Îngerul Domnului a primit închinare de la Daniel proorocul (Daniel 8, 18; 10, 9–15)
|
Apoi, veniti cu o sumedenie de exemple din Vechiul Testament. Pana la venirea Domnului Iisus Hristos, mijlocirea intre Dumnezeu si om era facuta de diferite persoane, care primeau inchinare in numele lui Dumnezeu. Dar, in Noul Testament se spune : "Este un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Iisus Hristos."(1 Timotei 2:5).
Daca tot sunteti indragostiti de Vechiul Testament (ca sa folosesc o exprimare draga dvs), de ce nu respectati si procedura uciderii cu pietre? Probabil imi veti raspunde: "ai rabdare; vine si vremea aceea ereticule, sectare".
|