Acesta e ultimul meu post, ignoranta crasa a unor oameni spalati pe creier ma depaseste. Cum am spus si in postul anterior, acest topic nu e o dezbatere, e o cearta in toata regula, e o pierdere de vreme, si asta pentru ca cele 2 tabere pun pe cantar lucruri care nu se pot compara. Una e ziua de odihna evreiasca, conform Bibliei, si alta e ziua de sarbatoare a invierii Domnului, zi de bucurie pentru orice crestin, transmisa de la invierea Domnului pana in zilele noastre prin Sfanta Traditie. Nu au nimic comun.
@tricesimusquintus
O spui tu insuti: "Numele de creștin provine de la Christos."
Crestin e un nume ce desemneaza un om care e adept al crestinismului, crestinismul in sine, reprezentand invataturile lui Iisus. Recunosc ca ai o dreptate anume cand spui ca Iisus a fost crestin, insa aceasta afirmatie e cam trasa de par. Tu stii ce inseamna "Hristos", sau "Mesia"? Inseamna "unsul lui Dumnezeu pe pamant". Iisus a fost Mesia. Daca spui ca Iisus a fost primul crestin, restul imitandu-l si incercand sa fie si ei ca Hristos, atunci toti is unsii lui Dumnezeu pe pamant? Si cand spui ca Iisus e crestin, tu il consideri pe Iisus numai un om. Sa nu uitam ca Iisus e Dumnezeu, si pe Dumnezeu nu poti sa il cataloghezi. Iisus nu e crestin; Iisus e Iisus, Dumnezeul crestinilor.
Citat:
Nu e ceartă, e doar dezbatere de idei sine ira et studio (sper). Toți care au fost botezați în Hristos sunt creștini, adventiștii nu fac excepție. Domnul va cântări cât de adevărați.
|
Adventistii nu sunt botezati si impartasiti in Hristos. Daca vrei sa ma combati, rogu-te, inainte descrie la cititorii forumului in ce consta si ce inseamna botezul si impartasania la voi, si apoi lasa-ne sa tragem o concluzie.
Iar in cat priveste fragmentul:
54 "Și ziua aceea era
vineri, și se lumina spre sâmbătă.
55 Și urmându-I femeile, care veniseră cu El din Galileea, au privit mormântul și cum a fost pus trupul Lui.
56 Și, întorcându-se, au pregătit miresme și miruri; iar
sâmbătă s-au odihnit, după Lege.
1 Iar
în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineață, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră." (Luca 23-24)
eu nu pot sa inteleg de unde ai tras concluzia, te citez:
Citat:
Deci ziua de odihnă, conform poruncii divine se ține în ziua dintre vineri și duminică, adică sâmbăta. Versetele de mai sus așa spun.
|
Versetele de mai sus nu asa spun. Versetele de mai sus spun ca mironositele sau odihnit "dupa lege" in ziua de sambata. Si ca duminica de dimineata, s-au dus la mormant. Nu scrie explicit ca ziua de sambata e ziua de odihna data porunca de Iisus. Nu scrie ca noi am trebui sa facem ca ele. NU SCRIE NICAIERI IN BIBLIE EXPLICIT CE ZI SA SE SERBEZE. Am mai spus, daca cineva imi arata, ma rad in cap si imi fac un tatuaj pe ceafa. Eu am studiat destul Biblia ca sa ajung la aceasta concluzie. Si nu numai eu. Revenind la comentariul tau:
Citat:
Maica Domnului și celelalte mironosițe au păzit sâmbăta după Porunca Domnului (versetul 56 în originalul grecesc spune "s-au odihnit după Porunca", nu după lege, pentru a nu se confunda cu legea evreiască). Cea mai venerată ființă umană din Univers de către ortodocși este maica Domnului. O cinstesc ei și prin ținerea aceleiași zile de odihnă?
|
Sunt unele lucruri pe care ai trebui sa le sti. Maica Domnului si celelalte mironosite au pazit sambata conform legii vechi evreiesti din mai multe motive, dar nu pentru ca asa era "porunca" cum spui tu. Iisus, care a venit in implinirea legii, a implinit legea cea veche, si a demontat sabatul evreiesc, chiar cand El a spus:"Sabatul a fost facut pentru om, nu omul pentru Sabat", certand evreii ca ei acorda mai multa importanta unei zile de odihna decat lui Dumnezeu. Din spusele Lui reiese ca omul este superior sabatului. El nu ne-a spus niciodata de o zi de sabat sau o zi de odihna. El ne-a spus doua legi, prima fiind iubirea de semeni, iar cea mai importanta fiind iubirea de Dumnezeu. Acum sa revenim. In mod sigur mironositele nu au pazit sabatul pentru ca aceea era ziua de odihna lasata de Iisus. De fapt, se si specifica ca au pazit sabatul "dupa lege", dupa legea cea veche. Daca tocmai ar fi venit Iisus pe pamant, a doua lui venire, ar fi fost rastignit si ar fi fost mort intr-o zi de sambata, voi, adventistii ati mai pazi ziua aceea? Tocmai v-a murit dumnezeul! Bineinteles ca nu ati da importanta unei zile, ati da importanta Lui, si ati merge la mormant sa va rugati sau sa-L vedeti. Insa mironositele au pazit sabatul dupa legea evreiasca din mai multe motive. Unul dintre motive e acel al fricii de evrei. Al doilea motiv e ca nu era inca o zi de duminica ca sarbatoare pentru toti crestinii, pentru ca Iisus nu a inviat. Insa, dupa ce a inviat, duminica a inceput sa fie tinuta de toti crestinii si sa fie canonizata in 313. Prin anii 100 avem deja carti a unor crestini care condamna unele grupuri mai izolate ca inca mai tin sambata, restul tinand toti duminica. Cand s-a stabilit aceasta zi de duminica, s-a stabilit ca o confirmare a faptului ca crestinii sarbatoreau aceasta zi. Nu crezi ca e ilogic ca toti oamenii sa pazeasca sabatul si apoi sa vina un om, crestin de altfel, si sa dea un edict prin care sa se tina duminica?
Inca cateva precizari. Ai spus ceva de Maica Domnului, iarasi e o afirmatie trasa de par ca aceea ca "Iisus e crestin". Intr-adevar, noi o cinstim, ne bucuram, insa nu ne inchinam la ea. E o diferenta majora intre a ruga la cineva sa te ajute si intre a te ruga la cineva sa mijloceasca la Iisus ca sa te ajute, pentru ca cel in cauza e mai aproape de Iisus fata de tine. Pentru ca nu ne inchinam la ea, in mod sigur nu o cinstim in ziua de sambata, pentru ca ea a tinut "dupa lege", si nu dupa Hristos, ziua de sambata chiar inaintea invierii Sale. Iar daca mai vrei sa iti sustii un punct de vedere, ce te rog eu e sa nu mai vii cu traduceri "mai corecte" din limba ebraica. Mie nu imi place modul acesta de dezbate, de a traduce ceea ce nu iti convine. Pentru ca daca eu iau Biblia, si o traduc eu din ebraica asa cum vreau eu, o sa rezulte nu Biblia, ca o carte oarecare. Si pot sa fac asta pentru ca si tu tocmai ai facut-o. Foloseste Biblia romana, a fost tradusa de oameni cu mare har, Dumnezeu ne-a ajutat sa avem o Biblie in limba romana.
Citat:
Vă felicit că sunteți sincer. Într-adevăr ortodocșii țin duminica conform Tradiției, adventiștii însă o țin conform Bibliei.
|
Aia nu era o parere personala, aia era ceva obiectiv, nu trebuie sa ma feliciti pentru ca tocmai am prezentat-o. Continua sa te inchini Bibliei, fiule, si nu lui Iisus.
Citat:
1. Biblia nu conține o dată a Armaghedonului
2. Adventiștii de ziua a șaptea nu au stabilit niciodată o asemenea dată
3. Dacă faceți confuzie între Armaghedon și revenirea Domnului, fiți liniștit: AZȘ nu au stabilit nici această dată. Restul e... dezinformare (vorba lui Șexpir) :)
|
1. Conform lui Miller si EGW este, in profetiile lui Daniel.
2. Au stabilit-o de vreo 5-6-7 ori.
3. Da, am facut, scuze. Pentru noi e Armaghedon, pentru voi e a doua venire. Oricum, e acelasi lucru. Ati stabilit o data de mai multe ori, dinainte careia o multime de oameni si-au vandut si dat de pomana proprietatile la biserica voastra. Dezinformat nu cred ca sunt, odata ce eu am citit cartile voastre (unele).