Subiect: Despre Sabat
View Single Post
Vechi 06.10.2009, 13:23:50
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moshu Vezi mesajul
Adventistii nu sunt botezati si impartasiti in Hristos. Daca vrei sa ma combati, rogu-te, inainte descrie la cititorii forumului in ce consta si ce inseamna botezul si impartasania la voi, si apoi lasa-ne sa tragem o concluzie.
Nu am de gand sa te combat si nici nu am a ma justifica in fata userilor, deoarece stiu un lucru: am fost botezat in Hristos si ca Hristos si cina Domnului o iau asa cum a instituit-o si luat-o Hristos (daca as avea de gand sa combat, as spune ca ambele acte sfinte nu se practica in B.O. asa cum trebuie. Nu intru in amanunte, sunt prea multe si nu-mi plac postarile kilometrice).

Citat:
Iar in cat priveste fragmentul:

54 "Și ziua aceea era vineri, și se lumina spre sâmbătă.
55 Și urmându-I femeile, care veniseră cu El din Galileea, au privit mormântul și cum a fost pus trupul Lui.
56 Și, întorcându-se, au pregătit miresme și miruri; iar sâmbătă s-au odihnit, după Lege.
1 Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineață, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră." (Luca 23-24)

eu nu pot sa inteleg de unde ai tras concluzia, te citez:
Concluzia e cat se poate de logica: intre vineri si duminica nu este decat sambata, ziua in care maica Domnului si celelalte ucenite s-au odihnit conform Poruncii lui Dumnezeu. Punct.

Citat:
Versetele de mai sus nu asa spun. Versetele de mai sus spun ca mironositele sau odihnit "dupa lege" in ziua de sambata. Si ca duminica de dimineata, s-au dus la mormant. Nu scrie explicit ca ziua de sambata e ziua de odihna data porunca de Iisus.
Nu scrie explicit, deoarece in vremea aceea era inimaginabil ca cineva sa pazeasca o alta zi decat sambata (in afara de romani bineinteles care se inchinau lui Sol Invictus in ziua intaia a saptamanii). Nu cred ca au existat femei pe lumea aceasta care sa-L iubeasca pe Iisus precum maica Domnului si celelalte mironosite. Si totusi, Porunca lui Dumnezeu a primat in fata imboldurilor afective. Puteau gasi justificari mai puternice decat ortodocsii (clima calda din Palestina + ranile deschise ale Mantuitorului reclamau o imbalsamare urgenta in sabat), au asteptat insa sa treaca sabatul iar duminica s-au apucat de lucru. Acest fapt ar trebui sa va dea de gandit...

Citat:
Nu scrie ca noi am trebui sa facem ca ele.
Nu inteleg de ce le mai venerati daca le nesocotiti credinta.

Citat:
NU SCRIE NICAIERI IN BIBLIE EXPLICIT CE ZI SA SE SERBEZE. Am mai spus, daca cineva imi arata, ma rad in cap si imi fac un tatuaj pe ceafa.
Nu mai fa promisiuni pe care oricum nu o sa le tii.

Citat:
Sunt unele lucruri pe care ai trebui sa le sti. Maica Domnului si celelalte mironosite au pazit sambata conform legii vechi evreiesti din mai multe motive, dar nu pentru ca asa era "porunca" cum spui tu.
Nu eu o spun, ci sf. evanghelist Luca. De ce Luca, singurul scriitor biblic neevreu, scriindu-si evanghelia lui adresata neevreilor (el fiind un coleg al lui Pavel), a tinut sa sublinieze ca femeile care cunoscusera cel mai bine pe Iisus (maica Domnului si toate Mariile, Martele, Salomeile si Suzanele) erau atât de constiincioase fata de Porunca, încât n-au ramas dupa apusul soarelui nici macar sa unga trupul mort al lui Iisus. Au asteptat pâna duminica dis-de-dimineata. Este foarte interesant ca unii traducatori, întelegând forta teologica a expresiei "s-au odihnit dupa Porunca", au atenuat-o, redând-o în forma: "s-au odihnit dupa Lege". Legea este folosita foarte frecvent în NT cu referire la religia iudaica, si astfel s-ar sugera ca femeile s-au odihnit, fiindca asa cerea legea iudaica si se temeau sa scandalizeze pe farisei. Dar expresia "dupa Porunca", [entole] fara a explica a cui porunca, arata clar ca se refera la Porunca divina. Luca spune ca ele au respectat porunca divina. Si spune acest lucru în primul rând neevreilor. Nu ma mir ca în Faptele Apostolilor, tot el vorbeste cel mai mult despre sabat.

Citat:
Iisus, care a venit in implinirea legii, a implinit legea cea veche, si a demontat sabatul evreiesc, chiar cand El a spus:"Sabatul a fost facut pentru om, nu omul pentru Sabat"
Daca a "demontat sabatul evreiesc", atunci conform versetului citat de tine, a instituit sabatul universal, pentru om, pentru toti oamenii evrei sau ne-evrei. De fapt era instituit inca de la Creatia lumii, tot de catre El.

Citat:
certand evreii ca ei acorda mai multa importanta unei zile de odihna decat lui Dumnezeu.
De fapt i-a certat doar pe farisei, dar nu pentru ca acordau atentie poruncii lui Dumnezeu, ci din contra, acordau atentie Traditiei in defavoarea poruncii: "Și le zicea lor: Bine, ați lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să țineți datina [paradosis] voastră!" (Matcu 7,9) Iti suna familiar?

Citat:
Din spusele Lui reiese ca omul este superior sabatului. El nu ne-a spus niciodata de o zi de sabat sau o zi de odihna. El ne-a spus doua legi, prima fiind iubirea de semeni, iar cea mai importanta fiind iubirea de Dumnezeu.
Iar aceasta "cea mai importanta" (prima tabla), avea in miezul ei chiar porunca a IV-a privitoare la sabat (poti sa-ti pregatesti aparatul de ras).

Citat:
mironositele au pazit sabatul dupa legea evreiasca din mai multe motive. Unul dintre motive e acel al fricii de evrei.
Hm... Iata o maica Domnului fricoasa. Conform acestei teorii, maica Domnului este in Iad si nu in Rai (Apoc.21,8 "Iar partea celor fricoși... este în iezerul care arde, cu foc și cu pucioasă..")> Deci renunta la motivul 1 ca te duce unde nu vrei.

Citat:
Al doilea motiv e ca nu era inca o zi de duminica ca sarbatoare pentru toti crestinii, pentru ca Iisus nu a inviat.
"Testamentul" lasat de Iisus nu mai poate fi modificat dupa moartea Sa. Daca Iisus le-ar fi spus (in secret) femeilor ca dupa moartea Sa sa tina duminica, de ce n-au tinut-o? Daca au modificat Porunca dupa moartea Sa, cu ce drept au schimbat "testamentul"?
Deci renunta si la motivul 2, ca o acuzi astfel pe maica Domnului de calcare de Porunca a IV-a sau de fals in acte publice!

Citat:
Insa, dupa ce a inviat, duminica a inceput sa fie tinuta de toti crestinii
Intr-o postare anterioara am aratat din Faptele Apostolilor ca toti crestinii tineau sambata. Nu mai repet.

Citat:
Nu crezi ca e ilogic ca toti oamenii sa pazeasca sabatul si apoi sa vina un om, crestin de altfel, si sa dea un edict prin care sa se tina duminica?
Nu contest ca erau la acea data (321) crestini ce tineau [si] duminica, insa la fel de ilogic ar fi fost sa se dea un edict pentru pazirea zilei intaia odata ce era deja pazita in egala masura si de crestini si de pagani (Dies Solis). Cat despre "crestin de altfel", ce sa mai zic? Constantin la acea data era pagan sadea, inchinator la Soare (daca era la Mercur, ortodocsii pazeau astazi miercurea)!

Citat:
Inca cateva precizari. Ai spus ceva de Maica Domnului, iarasi e o afirmatie trasa de par ca aceea ca "Iisus e crestin".
Afirmatia e la fel de "trasa de par" ca si urmatoarele: Christos a fost crestin, Mahomed a fost mahomedan, Budha a fost budhist.

Citat:
Intr-adevar, noi o cinstim, ne bucuram, insa nu ne inchinam la ea.
Si paganii spun la fel: ei nu se inchina la idolii de piatra, ci la zeitatile reprezentate de ei

Citat:
Iar daca mai vrei sa iti sustii un punct de vedere, ce te rog eu e sa nu mai vii cu traduceri "mai corecte" din limba ebraica.
OK. De acum incolo o sa vin doar cu traduceri din limba greaca (pentru NT) :)

Citat:
Foloseste Biblia romana, a fost tradusa de oameni cu mare har, Dumnezeu ne-a ajutat sa avem o Biblie in limba romana.
Multumesc de sfat. Folosesc Biblia cu precadere in traducerile romanesti. Intr-adevar Ii putem multumi Domnului pentru acesti oameni ce au tradus Biblia. Majoritatea au fost preoti ortodocsi: Bartolomeu Anania, Nicolae Nitzulescu, Gala Galaction, Dumitru Cornilescu.

Citat:
1. Conform lui Miller si EGW este, in profetiile lui Daniel.
Miller si EGW n-au stabilit niciodata data Armaghedonului. (Miller a interpretat gresit anul 1844 insa nu cu privire la Armaghedon, EGW nu a dat nici un reper in ani cu privire la Armaghedon)
Citat:
2. Au stabilit-o de vreo 5-6-7 ori.
Mai repet o data: "2. Adventiștii de ziua a șaptea nu au stabilit niciodată o asemenea dată
"
Eroarea ta a devenit dezinformare si se indreapta cu pasi repezi spre minciuna sfruntata. Te rog informeaza-te din surse sigure, inainte de a ajunge acolo.

Citat:
3. Da, am facut, scuze. Pentru noi e Armaghedon, pentru voi e a doua venire.
Domnul sa va fereasca de a fi gasiti in armatele sortite pieirii la Armaghedon! Mai bine sa fiti gasiti urmand crezul ortodox si asteptandu-L pe Cel ce "iarasi va sa vie sa judece viii si mortii".

Citat:
Oricum, e acelasi lucru. Ati stabilit o data de mai multe ori, dinainte careia o multime de oameni si-au vandut si dat de pomana proprietatile la biserica voastra. Dezinformat nu cred ca sunt
Ba da, pentru ca la acea data (1844) Biserica "noastra" inca nu era infiintata. S-a realizat abia la 1863.