Citeste Patericul Egiptean vezi cum se nevoiesc unii ca sa dobandeasca Imparatia lui Dumnezeu, poate comparand iti vei da seama ce putin se nevoiesc chiar si cei mai rugatori dintre crestini si apoi ... noi ( eu, tu). A spune numai rugaciuni de seara si de dimineata si un acatist pe care il ai canon e putin. A nu spune nici atat, te cam indepartezi de a locui macar in gandurile tale cu Dumnezeu. Dumnezeu sta acolo ...noi nimic, Dumnezeu asteapta sa ii ceri sa te ajute cand incepi ceva...noi nimic... si uite asa El asteapta....noi...nimic si zicem: Dumnezeu nu ne asculta, dar oare ne rugam cu atentie? Dar oare credem ce spunem? Daca am crede s-ar muta muntii la cuvantul nostru, nu?
Cum era pilda aceea cu un parinte pustnic care vorbind cu cineva a zis: "muta-te mai incolo" si muntele din fata lui s-a mutat, iar parintele i-a spus muntelui: "nu cu tine vorbeam".
Daca ai aceste ganduri nu le ignora ci pune-te pe rugaciune si las-o mai moale cu pacatul, mai ales nu judeca pe nimeni, ca vei da seama pentru faptul ca ingerii ti-au soptit ce trebuie sa faci si constiinta s-a luptat sa te trezeasca si tu te-ai lenevit sau ai amanat.
Acestea imi suna si mie si ma rog ca Bunul Dumnezeu sa ne dea ravna si dragoste de rugaciune ca sa ne straduim sa ne rugam noi de El sa ne schimbe obiceiurile nu El de noi.