View Single Post
  #4  
Vechi 14.02.2007, 19:12:03
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2005
Mesaje: 1.326
Implicit

A-l redefini pe Isus in termenii in care o fac eroii Codului lui da Vinci este, intr-adevar, un atac la adresa crestinismului in ceea ce este el mai profund. Doua lucruri trebuie sa faci ca sa vezi aceasta religie prabusindu-se: sa negi (sau, mai subtil: sa pui la indoiala) natura divina a lui Isus si sa negi autenticitatea Bibliei. In momentul in care ai pus in discutie caracterul de Cuvant revelat al Scripturii, te achiti cu varf si indesat de cele doua sarcini. Nu e nevoie de mai mult.

De ce ziceam ca e mai subtil sa pui la indoiala? Fiindca o contestare directa naste de obicei partizanate bine definite si o confruntare directa, in care avem sansa de a ne privi in fata adversarul. Indoiala ne indeamna sa cadem pe ganduri, in numele dorintei de adevar, luptandu-ne cu limitele propriei noastre cunoasteri si gandiri. Mai degraba decat certitudinea, dubiul este cel care ne caracterizeaza mai intai ca fiinte rationale. Lucru stiut inca de la Descartes. Or, cum sa te insinuezi mai bine intr-un suflet care se lupta cu propria sa necredinta. ("Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!") Ganditi-va numai la dimensiunea intrebarii: Daca e adevarat? Daca intr-adevar Isus e doar un om?!

De aceea, una dintre cele mai importante intrebari pe care le veti gasi in aceasta carte, formulata explicit sau prezenta implicit in fiecare dintre celelalte este: Ce inseamna sa fii crestin? Fiindca in romanul sau, Dan Brown ia crestinismul de un picior il intoarce cu capul in jos si-l scutura bine de toti argintii, ii scoate vesmintele croite pe seama lui de Dumnezeul biblic, ii asaza un coif incornorat pe cap, il imbraca in salvari si il pune sa citeasca in cafea si sa danseze in jurul focului. Si mai face ceva cu el, dar nu spui, ca mi-i rusine.

Asadar, ce inseamna sa fii crestin? Dincolo de instrumentele valoroase pe care ni le ofera Codul spart al lui da Vinci menite sa ne consolideze credinta in fata indoielii cu care ne asalteaza o lume a carei gandire a scapat de sub controlul oricaror exigente, gestul pe care il putem deprinde prin lectura acestei carti este acela de a ne intreba pe noi insine: Ce inseamna a fi crestin? Putem raspunde in fel si chip, insa raspunsul venit din partea noastra va fi intotdeauna partial. Partea cea mai concludenta a acestui raspuns are legatura cu insasi conditia noastra de oameni si se afla mai presus de noi, intrucat orice om onest va fi gata de a recunoaste ca realitatea lumii nu este epuizata de simturile si ratiunea noastra, nici impreuna, nici separat. Adevarul lumii il completeaza Cuvantul Altcuiva. Presupun ca stiti despre Cine vorbesc!



Reply With Quote