Citat:
În prealabil postat de najhat
Eu,postesc miercuri si luni de la 12am-pana la apusul soarelui a doua zi si atunci mananc paine si beau apa.Cateodata vinerea nu pot,nu ca nu am vointa,dar aici este zi libera si vin mereu musafiri la noi,dar cand sunt invitata vinerea ,nu ma duc ,prefer sa ies seara cu copiii la parc si imi cumpar o painica pakistaneza si putina apa.In postul mare ,urmez sfaturile despre post,zilele in care este voie mancare cu ulei si altele numai fructe,si zilele cu dezlegare.Te rog din inima,lumineaza-ne si pe noi si rog pe Dumnezeu sa ma ierte daca gresesc.am raspuns cum stiu,stiu f.putin,dar m-au incurajat ultimele tale cuvinte.Dumnezeu sa-ti ajute!Doina
|
Draga Doina,
Inainte de toate, eu nu pot sa luminez, numai Dumnezeu poate. Eu imi dau cu parerea, atat. Oricum, in cazul tau dau slava Domnului ca te intareste sa-I poti aduce jertfa ta in tara aceea si sa-L porti in inima si-n familia ta acolo. E greu sa fii intr-o tara musulmana si sa tii mereu aprinsa flacara credintei in Adevar, in Hristos Mantuitorul si Dumnezeul nostru. Domnul sa te intareasca! Chiar, ai Biserica ortodoxa acolo?
Doina, nu stiu de ce postesti tu lunea. Daca e un canon dat sau e ca sa poti sa nu postesti vinerea, astea trebuie discutate cu duhovnicul. In mod normal, dupa cum stii si tu, se posteste miercurea, fiindca atunci a fost vandut Mantuitorul si vinerea, ca zi a rastignirii Lui. Deci vinerea mie mi se pare extrem de importanta. Spui ca "Cateodata vinerea nu pot, nu ca nu am vointa, dar aici este zi libera si vin mereu musafiri la noi". Musafirii banuiesc ca nu vin neinvitati, nu? Eu cred ca puteti sa-i chemati joi seara sau in alta zi. Fiindca ma gandesc daca cel mai drag om pe acest pamant ar fi in chinuri, in fata unei morti iminente, tu te-ai mai putea gandi sa stai cu musafirii? Sigur nu, cu atat mai mult cand e vorba de Cea mai draga Fiinta, Care ne-a adus si mantuirea noastra. Oricum, sunt sigura ca in inima ta e o durere. Eu personal as sista orice vizita vinerea, iar toate vizitele le-as pune joia sau duminica.
>Am o MARE NEDUMERIRE,locuind de multi ani in afara tarii ,fiecare imi spune o varianta de post.Aici ,arabii crestini ortodocsi,postesc de la 12am-12pm,adica de la miezul noptii la pranz a doua zi,fara sa puna nimic in gura ,apoi mananca mancare numai cu ulei.
Jertfa ta e mai mare daca poti sa tii de la 12am pana la 15pm sau chiar pana seara sa nu mananci, iar atunci mananci de post si nu o masa cat doua sau trei. De fapt, cam asta si faci. Atentie sa nu crezi ca le esti superioara celorlalti, daca stai mai mult nemancata! Dumnezeu se uita la inima omului, nu la stomacul lui, numai ca postul acesta alimentar e necesar ca sa invatam primii pasi ai taierii voii si si ai infranarii. Ulei, in mod normal, nu se mananca in zilele de post, dar asta e o decizie de luat impreuna cu sotul. Nu poti sa-i impui ce vrei tu. Adica un post cu discordie in casa nu mai e post. Inca o intrebare...sunt cam curioasa din fire si inca nu suntem in post ca sa zic ca ma mai infranez. Cum iti educi copiii in tara aceea? Adica va rugati impreuna, le poti vorbi despre Hristos, ei postesc sau macar stiu ce faci tu si de ce?
Elena