Subiect: Holocaustul
View Single Post
  #191  
Vechi 16.10.2009, 13:21:01
Evreulcelales's Avatar
Evreulcelales Evreulcelales is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.07.2009
Locație: Israel-Ierusalim
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 483
Implicit Ana Pauker

Deoarece se pretinde ca evreii au adus comunismul in Romania,am gasit de cuvinta sa pun aci biografia ei in care ea se descrie ca o idealista evreica intre multii idealisti crestini. Sunt sigur ca ei totii au avut numai bune intentii si nu au nici o legatura la ce s-a facut de comunisti in continuare.




Ana Pauker
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn, 13 februarie 1893 – d. 3 iunie 1960), activistă și propagandistă comunistă română, ulterior fruntașă a Partidului Comunist Român, vice-prim-ministru și ministru de externe al României.



Biografia
S-a născut la Codăești, Vaslui, într-o familie de evrei ortodocși săraci. Bunicul ei a fost rabin, iar tatăl - haham. De tânără a învățat limba ebraică, pe care a predat-o la o școală primară evreiască din București. În timp ce fratele ei mai mic, Zalman, a devenit sionist, din 1915 ea s-a orientat spre socialism. În timpul unei șederi în Franța l-a cunoscut pe activistul comunist Marcel Pauker, cu care s-a căsătorit. La încurajarea lui, a intrat, în anul 1920, in mișcarea comunistă. În anul 1922 a fost arestată, împreună cu Marcel Pauker, pentru activități politice ilegale și, după ce au fost eliberați, au plecat în exil, în Elveția. De acolo a plecat în Franța, unde a devenit instructoare a Cominternului și s-a implicat în mișcarea comunistă din Balcani.

După întoarcerea în România, a fost arestată, în 1935, și judecată împreună cu alți conducători ai Partidului Comunist, între care Alexandru Moghioroș și Alexandru Drăghici, și a fost condamnată la zece ani închisoare. În luna mai 1941 a fost lăsată să plece în Uniunea Sovietică, în schimbul unui român deținut de autoritățile sovietice după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Mai exact, era vorba de Moș Ion Codreanu, fost membru al Sfatului Țării, arestat de sovietici imediat după ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940. Între timp, în timpul unei șederi în Uniunea Sovietică, soțul ei, Marcel, fusese arestat și executat în 1938, ca spion al Occidentului, în cadrul epurărilor staliniste, fapt care nu a reușit să zdruncine credința ei în cauza comunistă si loialitatea ei față de regimul sovietic.

La Moscova a devenit șefa grupului de comuniști români exilați, cunoscut, ulterior, sub denumirea de "facțiunea moscovită".

În vârful puterii
Ana Pauker s-a reîntors în România, în 1944, îmbrăcată în uniforma sovietică, după ce armata sovietică a intrat în țară. A fost aleasă secretară a Comitetului Central al Partidului Comunist Român și a jucat un rol important în organizarea guvernului de coaliție, intitulat "de largă concentrare democratică", de fapt, controlat de comuniști, prezidat de dr. Petru Groza, în anii 1945-1947. În 1947 a fost numită ministru de externe și vice-prim ministru, fiind prima femeie din lume care a deținut această funcție guvernamentală. În această calitate, a semnat, între altele, actul prin care România ceda Uniunii Sovietice Insula Șerpilor. Ca lideră a regimului dictatorial comunist, deosebit de nepopular și de represiv, și-a câștigat o reputație foarte negativă iar mulți consideră că a jucat un rol tenebros în istoria României, aducând statului român numeroase prejudicii. Deoarece a condus țara cu mână fermă, a fost poreclită "Stalin cu fustă".

"Raportul Vladimir Tismăneanu" (pagina 56), menționează că la sfârșitul anilor 40 circula, în România, sloganul "Ana, Luca, Teo, Dej - bagă spaima în burgheji", iar succesiunea numelor, în afara nevoii de rimă, ar fi indicat ordinea după importanța pe care o aveau respectivii conducători în partid, aceștia fiind: Ana Pauker, Vasile Luca (László Luka), Teohari Georgescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Căderea
În anul 1952, în cadrul unui val de epurări, inițiat de Gheorghiu-Dej și inspirat după modelul altor campanii și procese orchestrate în URSS și în toate țările aflate sub dominație sovietică, a fost, deodată, acuzată de "cosmopolitism", de "deviere de dreapta" și de activități "antipartinice", de sabotarea colectivizării agriculturii și de legături cu legionarii, cu agenți străini, cu sioniști etc. A fost exclusă din Partidul Muncitoresc Român (cum se numea atunci partidul comunist). În februarie 1953 a fost supusă unui șir de interogatorii în vederea unui proces politic, dar la numai o lună și jumătate după moartea lui Stalin, în luna aprilie 1953, a fost eliberată din închisoare și ținută mai mulți ani în arest la domiciliu.

În istoria evreilor, imaginea pe care a lăsat-o Ana Pauker este negativă, dar cu o notă de ambivalență: ea a fost ostilă sionismului și autodeterminării evreilor, în spiritul ideologiei leniniste și staliniste, și a promovat o politică care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor. În același timp, datorită politicii externe a lui Stalin în acea perioadă în Orientul Apropiat, paralel cu numeroasele măsuri brutale de represiune, regimul comunist de la București, condus de Ana Pauker, Gheorghiu Dej etc. a permis (și la început, într-o oarecare măsură, chiar a încurajat) o emigrație, de bunăvoie, a unui număr mare de evrei din România spre Israel (circa o sută de mii de persoane în câțiva ani, în vreme ce din URSS însăși, emigrația era aproape total prohibită), iar România a fost în iunie 1948 (alături de celelalte țări dominate atunci de Uniunea Sovietică) printre primele state care au recunoscut de jure tânărul stat evreiesc și au stabilit cu el relații diplomatice la rang de legație.

Dupa înlăturarea Anei Pauker de la putere, în 1952, represiunea contra sionismului in România a cunoscut o înăsprire deosebită.

În ultimii ani de viață, i s-a permis să lucreze ca traducătoare din limba franceză și limba germană pentru Editura Politică. În octombrie 1959 a primit de la autoritățile sovietice post-staliniste înștiințarea oficială că soțul ei, Marcel, despre a cărui soartă exactă nu avea certe informații, nu a supraviețuit Gulagului și a fost, cum era de presupus, executat în URSS, la 16 august 1938.

Ana Pauker a murit, în urma unui cancer de sân, la București la 3 iunie 1960.

La incinerarea ei, la crematoriu, a fost de față veteranul tovarăș Gheorghe Cristescu, unul din fondatorii Partidului Comunist din România.

A fost reabilitat după 1965, venirea la putere a lui Ceaușescu.

Marcel și Ana Pauker au avut trei copii:

Tanio (1921-1922)
Vlad (n. 1926)
Tatiana (n. 1928)
__________________
Cine nu vrea sa imbatraneasca niciodata ,sa aiba grija sa moara tanar...
Reply With Quote