Efectele nocive ale cezarienei
Pentru mama: hemoragie puternica, afectarea vezicii urinare sau intestinelor, infectii puternice ale uterului, rinichilor, plamanilor sau a altor organe interne deschise prin incizarea pielii, cheaguri de sange in jurul uterului sau in venele de la picioare sau plamani, sau incapacitatea sangelui de a se inchega, si afectarea uterului care pe viitor poate duce la sarcini mult mai periculoase. Mai adaugam infectiile urinare sau ale taieturii, flebita, etc.
Pentru bebe: nu mai secreta hormonii de stres care il pregatesc vietii extra-uterine si care il pun in stare de somn in timpul nasterii normale, astfel incat la nasterea vaginala traumatismul nasterii nu-l simte, deci prin cezariana el simte tot; frica pe care o are cand se face cezariana, fiindca se intra in "casuta" lui cu forta, ii ramane implantata in inimioara pe viata, fiindca nu stie ca e cezariana, si crede ca e omorat saracutul; riscul de probleme respiratorii pentru bebe din cauza lipsei timpului de trecere din uter prin vagin pana afara cand se usuca narile micutului si se pregateste si el sa respire ca tot omul; lapticul ajunge mai tarziu la mama si bebe sta cam nemancat la inceput; un handicap pentru relatia emotionala de inceput intre bebelus si mama, etc.
Cazuri cand mama moare la nastere sunt de 4-5 ori mai mari in cazul cezarienelor fata de nasterea normala. Rata mortalitatii neonatale la copiii nascuti prin cezariana reprezinta mai mult de 2 x decat la cei nascuti pe cale vaginala. Asa ca, dragele mele, daca vi se propune cezariana, mai consultati un doctor sau doi. Spitalelor le convine sa faca cezariana, fiindca scapa mai repede de voi, pe cand la nasterea normala sa stai ore si ore...nu prea le convine doctorilor. Chiar daca ati facut o cezariana sau doua, mai puteti sa nasteti normal, fiindca numai in cazurile stipulate mai sus e nevoie de cezariana.
Eu cred ca e extraordinar sa putem naste normal si cu Sf. Nectarie in gand si cu Mantuitorul in inima, ocrotiti de Acoperamantul Maicutei Sfinte, totul va fi bine. Mai cred ca e minunat sa ai sotul langa tine la nastere, asa ca puteti sa cereti la spital...asta daca nu lesina cand vede ce se-ntampla si doctorul ajunge, in loc sa se ocupe de mama si copil, sa se ocupe de...tata. :D
Elena
|