View Single Post
Vechi 19.10.2009, 15:17:38
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Articolul posesiv se acorda cu obiectul posedat.
al - masc sing
a - fem sg
ai - masc pl
ale - fem pl

Exemple:
necazul mare al femeii (al pentru ca necazul este obiectul posedat, 'femeia are un necaz', si este masc sg)
casa mare a femeii (a pt ca casa este obiectul posedat, si este fem sg)
etc

Articolul posesiv nu se foloseste decat cand este despartit de articolul hotarat dinainte prin alt cuvant - nu poate aparea in tangenta directa cu el:

Necazul femeii, un necaz al femeii
casa femeii, o casa a femeii

In exemplul tau, spatiul este obbviectul posedat, deci corect este al. Implementarea, la fem, depinde de 'spatiu', nu este ea insasi obiectul posedat.
Articolul hotarat joaca un rol doar in aparitia sau disparitia articolului posesiv al, a, ai, ale , daca apare langa el.
Mai demult, George Pruteanu (Dumnezeu sa-l odihneasca) a tinut o emisiune de 5 minute despre problema acordului la toate genurile si numerele intre doua substantive prin articolul posesiv si cuvantul "care" - care... nu mai stiu din ce categorie gramaticala face parte. Cel mai bine intelegem prin exemple:

tata al carui fiu
tata a carui fiica
mama al carei fiu
mama a carei fiica

parinti al caror fiu
parinti a caror fiica
parinti ai caror fii
parinti ale caror fiice

Stiu ca se greseste constant la acest aspect gramatical si e bine de revizuit exprimarea pe viitor, dupa constiinta fiecaruia.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote