Subiect: Sf. Munte Athos
View Single Post
Vechi 16.02.2007, 20:34:16
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Fratilor, Maria draga, poate expunerea unor realitati "in cascada" cum spunea cineva v-au dus cu gindul la negativitate insa scopul exemplelor date a fost unul ziditor, monahal, spus cu calm si poate cu smerenie, nu stiu, nu pot sa-mi dau seama, e greu sa transmiti ceva cu felul asta de comunicare ciuntita, unidimensionala de pe Net.

Asa gresit s-a materializat informatia in mintea unora, poate din cauza perspectivei fiecaruia, felului de a privi situatii similare, experienta lor personala si prin analogie au perceput-o negativ. Eu am dat exemple realiste nu negative a vietii in ascultare, in nevoire. Chiar si aceste doua cuvinte reflecta o leaca de suferinta dar nu este o suferinta negativa ci una ziditoare de caracter puternic duhovnicesc. "Asa se caleste otelul!" se aplica si la minastiri, peste tot este o lupta cu viata, mai ales la minastire, in ascultare, si desi deseori nu ne convine, fiind rasfatati de modernismul de care suntem inconjurati, asta este lupta cu balaurul purtata de Sf. Gheorghe. Insa suliniez este o lupta in liniste deplina, in pace, intelegere cu fratii, cu bucurie si blindete, rabdare(mai ales), in deplina armonie cu frumusetea locului , a brizei de vint care ne mingiie fiinta in timp ce ne rugam sau cind suntem la pascut cu oile, asa cum ne cere ascultarea si cum de altfel o facea si parintele Cleopa.

Cind esti in vizita la minastire, inconjurat de nenumarate flori si izvoare tamaduitoare, de frati si surori care ne sprijina cu un sfat sau o rugaciune, exista deasemenea pericolul sa intram in imaginatie, sa ne creem povestile noastre rupte de realitate ca si cum acolo totul este in plutire si contemplatie si cineva acolo, undeva... se ocupa de toata administratia si munca grea, dar nu noi. Si asta se intimpla mai ales cu tinerii din ziua de azi, unii, aspiranti la calugarie care in mare parte din pacate sunt obisnuiti sa fie serviti, sa li se faca, sa li se dea(repede, ca nu au timp) si pentru a preveni un soc psihic este intotdeauna bine si de preferat sa cunoasca realitatea inainte de a face acest pas si sa-i lasam pe ei sa decida sa-si asume responsabilitateaactiunilor lor, si daca pot, sa nu dea mai tirziu vina pe altii .
Reply With Quote