Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Citat:
În prealabil postat de Juli
Eu incerc sa tin post "obisnuit", nu stiu cum sa-i zic altfel, e cel pe care Nicodim Mandita il numeste "ingaduitor" (cu exceptia mancarii de peste si a vinului).
|
Juli, ce intelegi prin post "obisnuit"? Nu mi-e prea clar. Poate dai niste exemple. Oricum, esentiala e infranarea si iar important este sa fie sanatos ce mancam, altfel e o bataie de joc fata de corp. Daca stam in cartofi prajiti, snitele de soia si pateu "de post", atunci numai post nu e...si ne mai trezim si cu sanatatea in pioneze.
Ai atins un alt punct important legat de post: infranarea mintii. Sa stii ca si eu am probleme la capitolul asta. Asta nu e incurajant, ci mi-as dori sa le depasesc. Nici nu fac sufieciente eforturi cred. E si vointa noastra in joc. Poate ne spun altii cum fac.
Elena
|
Eu ma gandeam, asa, destul de serios (desi mi se pare caraghios un pic) sa imi pun niste post-it-uri pe monitor (pentru ca stau mai mult in fata calculatorului) in care sa-mi trec toate proastele obiceiuri ale mintii cu NU in fata...Adica Nu judeca pe altii, nu te mandri (ca n-ai de ce...)...etc. Fiind incepatoare in ale credintei, imi este cam greu sa am grija si paote asta ma ajuta. Aaa, si rugaciunea Sf. Efrem Sirul "Doamne si Stapanul vietii mele..." este cu siguranta benefica, de aceea este si specifica postului mare.
Prin post obisnuit inteleg oprirea de la carne, produse lactate, oua, alcool (la cofeina nu pot sa renunt). Nu tin post de ulei, nici negru (am tinut, dar dupa "prescriptiile" unui preot)...Cam atat cred.