23.10.2009, 19:54:36
|
|
Citat:
În prealabil postat de sophia
Zilele trecute a aparut intr-un ziar local o critica f.nefavorabila scriitoarei.
Este totusi controversata.
Tousi nu este cunoscuta nici ea si nici opera ei.
Exista oameni care scriu o singura carte si ii stie o lume intreaga.
Iar premiul Nobel cred ca se da (in acest domeniu in speta) mai mult pe criterii politice, cel putin in ultima vreme. Sunt premiati oameni care sunt dizidenti ai diferitelor tari.
Personal sunt impotriva pedalarii la nesfarsit pe evenimente de trista amintire.
Mai vine si momentul sa iertam si sa le punem undeva intr-un raft al trecutului.
Ca batranii care si in azil tot despre razboiul de acum 60 ani vorbesc (restul au si uitat), carti, filme, razboaie tot asta rascolesc (razboi, crime, suferinta,etc.).
Si Hertha Müller trebuie sa incheie acest capitol. Inteleg ca numai pe asta este axata. Nu este singura care a suferit. Mai sunt inca milioane de oameni din vremea aceea cu suferintele lor.
Mi-as dori sa se scrie/toarne carti si filme pe alte teme mai interesante: biografii, religii, muzica, diverse culturi, etc.
Mai este atat de mult de aratat pe lumea asta.
Ma gandesc adesea ca fiecare din noi este de fapt o carte nescrisa, o viata interesanta, cu trairi si experiente de toate felurile. Daca ne-am scrie toti romanul vietii? Nu ne-ar mai trebui aproape alte subiecte.
Dar mai sunt personalitati universale care nu au biografii scrise, sau puse in filme, lucrari superbe care ar putea fi puse in film, traduse in alte limbi.
Citesc mult si mereu ma tenteaza: "uite ce bine ar fi de tradus cartea asta si s-o citeasca si cei din tara. Uite, despre asta nu se stie la noi etc."
|
Sunt deacord cu tine Sofia.Consider că în artă și în biserică nu are ce căuta politica dar din păcate...politica îți deschide multe uși încuiate.
|