Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Cel puțin în ce privește cultul Mariei, s-ar părea că BO a părăsit "dreapta măsură" dezechilibrând cu totul imaginea Sfintei Treimi. A o numi "Născătoare de Dumnezeu", o situezi chiar de-asupra Dumnezeirii, aruncând-o dintr-"un loc privilegiat" de-a dreptul în vârful Olimpului ca "mamă a zeilor".
|
Nu, Maica Domnului in religia ortodoxa nu e in varful piramidei. Dar e greu sa ajungi la sufletul unui om care se afla in inselare. Caci mandria pune stapanire pe inima lui si nu recunoaste ca greseste nici daca-i aduci toate dovezile posibile.
Iisus, pentru a-si putea indeplini misiunea, S-a smerit pe sine, luand chip de prunc. E greu sa inteleaga acest lucru orgoliosii acestui veac. Ei sunt preocupati de intaietati si de ranguri de parca Dumnezeu ar fi un patimas de rand. Iisus a spalat picioarele ucenicilor dand pilda de smerenie. Nu noi o inaltam in mod gratuit pe maica Domnului, ci Iisus i-a acordat respectul cuvenit. Iar daca-mi spui despre zei, apoi ma retrag din discutie, caci zeii erau demoni. Maica Domnului nu suporta comparatie cu ,,personalitatile'' Olimpului oricat de impatimiti am fi de cultura greaca sau de cea romana.
Daca pacatosilor de rand Iisus le-a venit in ajutor facand posibila mantuirea lor, oare de ce ce li se pare unora prea mult ca Persoana care L-a ajutat sa ia chip de prunc sa fie cinstita? E dreptul Mantuitorului sa-Si dea Darurile sale cui doreste. Iar cartitorii n-au decat sa comenteze, caci astfel se fac judecatori ai lui Dumnezeu si nu-i vad bine.
N-o situez eu deasupra Dumnezeirii, dac-o numesc Nascatoare de Dumnezeu. Aceasta e o forma de preamarire descoperita noua de ingeri. Iar daca matale ai mai multa incredere in desertaciunile cu care esti indoctrinat decat in dovezile clare pe care ti le-au adus mai multi crestini atunci nu are rost sa mai discutam. Ortodocsii n-au dezechilibrat imaginea Sfintei Treimi, ci au aparat-o si au mentinut-o. Preasfanta Treime este in varful piramidei, iar Maica Domnului este cea care se bucura mai mult decat toti crestinii de Darurile Sale. Iar daca apostolilor Iisus le-a dat apostolilor sai puterea de a face minuni si vindecari, e chiar asa de greu de inteles ca Maicii Sale i-a dat puteri mari? Iar daca-i ajuta pe crestini oare nu merita sa fie cinstita? Citeste
Patericul Maicii Domnului, caci pe acela te asigur ca nu l-am scris eu!
Oare chiar trebuie sa spurcam totul? Mai intai unii si-au batut joc de Maica Domnului, apoi continua cu Mantuitorul. Pas cu pas si cu o energie demna de o cauza mai buna.