View Single Post
Vechi 24.10.2009, 09:24:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Fani, cred ca "de gustibus...".
Si eu am trait acei ani si am avut suferinte, dar eu vreau sa uit. Le-am pus undeva pe un raft indepartat al sufletului si mintii.
Nu sunt de acord cu nici un popor care nu poate sa uite si sa priveasca in viitor. Numai sa scormonim dureri nu ajuta la nimic.

Si pentru ca vorbeai de atrocitatile comunismului. Si capitalismul le are pe ale lui, chiar si asa cum este acum.
Oameni ramasi pe drumuri, fara case, fara serviciu, fara asigurare medicala, etc.
Toate epocile au partile lor rele. Nu exista una ideala. Doar daca am gasi o cale de mijloc, sa nu tot cadem in extreme.
Sigur, fiecare are gusturile lui in literatura, dar eu spuneam ca nu putem judeca un autor obiectiv pana nu il citim. Putem, desigur, aproba sau dezaproba temele pe care le alege, cum facem acum. Dar si asta este foarte subiectiv.

Este adevarat ca nu trebuie sa ne adancim numai in suferintele trecutului si trebuie sa ne gandim la prezent. Dar sa nu uitam ca uitarea trecutului este periculoasa atat pentru un om cat si pentru o cultura si o tara. Ca sa ne pastram echilibrul interior este bine, cred eu, sa ne cunoastem trecutul, mai ales pe cel apropiat, care se rasfrange mult si in prezent.
De aceea eu cred ca este folositor sa e scrie despre astfel de teme. De altfel ea a scris si in momentul cand regimul era inca la putere, de asta a si trebuit sa plece.

Revenind la cele scrise de andreicozia, s-ar putea ca premiul Nobel pt literatura sa se dea si din motive politice, insa eu pot spune ca cea acte l-a primit in 2007, Doris Lessing, este o scriitoare foarte buna si bogata in teme. Ai citit, Andrei?