Raspunsul la intrebarea ta e simplu:Nu,dar daca manca nu era un pacat.Petru era evreu,asa era practica pe atunci,nu putea gandi altfel.Nu m-ai lamurit deloc cu privire la interdictia alimentara,te-ai eschivat,ce-i drept elegant,dar nu mi-ai da nici o explicatie.Asta e,poate nu o fi explicatii?Eu am urmat biblia si am vazut ce spune Pavel:
Coloseni 2:16 Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat,
Romani 14:5 Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui.
Romani 14:6 Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face. Cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă; pentru că aduce mulțumiri lui Dumnezeu. Cine nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă; și aduce și el mulțumiri lui Dumnezeu.
Pavel era intelept.Tu spui sa ma uit la practica apostolilor,eu iti arat acum ce sfat ne-a dat Pavel si eu il respect.Tu vii cu aceste argumente(primii apostoli),dar uiti contextul de atunci.Evreii nu consumau aceste lucruri,iar crestinismul a fost perceput mai intai ca o religie a evreilor,pentru ca acolo a aparut.Atunci normal ca a influentat si aceasta perceptie asupra alimentatie,perceptie evreiasca,pentru ca celelalte popoare nu aveau aceste reguli.
Pavel vine si se adreseaza romanilor si celor din Colose asa cum ti-am aratat.Ei nu aveau aceste reguli si poate erau judecati de evrei pentru incalcarea lor,iar Pavel vine intelegand contextul lucrurilor si ii linistesc pe romani si pe coloseni,dar in acelasi timp nu le desfiinteaza vis a vis de evrei.Trebuie sa intelegem contextul invataturilor biblice.
Petru de cand s-a nascut nu a consumat ceea ce legea ii interzicea si normal ca nu vedea lucrurile altfel.Depinde si unde te nasti,de aceea bibilia spune la un moment dat sa nu facem ceea ce nu ni "se pare rau" nu ceea ce este rau,pentru ca exista mai multe perceptii asupra a ceea ce este rau,asta depinde de cultura de civilizatie si asa mai departe.
Multora nu li se pare rau sa consume carne de porc de exemplu sau sa mearga duminica si nu sambata la Biserica.Asta inseamna ca pacatuiesc?Eu pe baza Scripturii spun ca nu.
|