Sophia, nu este nimic gresit in a vrea sa stii ce se intampla in spatele usilor inchise. Pana la urma curiozitatea este o calitate umana fara de care nu ne-am dezvolta in nici o directie.
Poti sa te uiti pe youtube, am impresia ca sunt niste filmulete care sa te mai elucideze.
Si da, cred ca Biserica ar trebui sa faca un efort si sa explice unele lucruri pe pe intelesul tuturor, fara tot felul de cuvinte care isi aveau locul in limba romana vorbita acum 100 de ani, dar nu astazi.
Daca nu stii ce inseamna fiecare moment al Sfintei Liturghii nu poti sa participi trup si suflet. De exemplu, putini romani ortodocsi stiu de ce este obiceiul de a ingenunchea in timp ce strana canta "Pe Tine Te laudam..." , sau chiar dinainte de la "Luati, mancati..." Sigur, toti se aseaza in genunchi, sau se iau dupa altii, dar de ce? Daca intrebi, lumea nu stie.
Fiindca in timpul acelei cantari preotul in Sf Altar spune in taina epicleza, momentul cel mai sfant al Sf Liturghii, o rugaciune foarte importanta, prin care se invoca Sf Duh si se sfintesc Cinstitele Daruri care astfel devin Sfintele Daruri, adica chiar Sf Trup si Sange al Mantuitorului nostru cu care se impartaseste lumea. La biserica la care merg eu in Ro parintele nu spune rugaciunea chiar in taina, ci putin mai tare incat si restul credinciosilor pot sa o auda. Si astfel participi trup (ingenunchind) si suflet (stiind ce se intampla si fiind constient de prezenta Sf Duh mai mult decat oricand).
|