Subiect: preotul fumator
View Single Post
Vechi 25.10.2009, 23:58:17
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Implicit Te inteleg

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Cand eram in Bulgaria am vazut un preot in reverenda fumand chiar sub zidul bisericii. Alta data, mergand pe strada, intr-o dimineata, am vazut alt preot fumand de zor... Ce soc pe capul meu, venind din Romania, cand am vazut asa ceva! Mai apoi am aflat ca in Bulgaria fumatul nu e considerat un pacat, asa ca...

NU sunt de acord cu ceea ce spune parintele Mandita despre fumat. Cred ca este o exagerare grosolana facuta ca sa ii sperie pe unii. Cum adica cand fumezi tamaiezi icoanele cu fum de tutun? Pai ce, aprinzi o tigara chiar in fata icoanei si sufli chiar in fata sfantului cu intentia de a afuma icoana? Si cum adica este o jertfa adusa satanei, daca nu asta e intentia? Nu e prea logic.

Da, cred ca fumatul este o ofensa impotriva lui Dumnezeu. Cea mai mare ofensa, sau printre cele mai mari? Nu. Dar este o ofensa in sensul ca iti distrugi trupul pe care ti l-a dat, in sensul ca devii dependent de un lucru material nefolositor ( stiu oameni care nu pot, pur si simplu nu pot, sa stea de la un capat la altul la o Sf Liturghie, deci doua ore, fara sa fumeze macar o tigara), si ca prin dependenta iti irosesti libertatea pe care ti-a dat-o. Nu stiu daca oprirea de la Sf Impartasanie, deci excomunicarea, este o pedeapsa pe masura faptei. Cred ca mai instructiv ar fi daca parintele ar discuta cu ei cum sa se lase de fumat, sau le-ar da canon ca pana la urmatoarea spovedanie sa fumeze jumatate din cat fumeaza, si tot asa. Nu stiu daca indepartarea vindeca, ci mai curand un plan concret ... Sigur, daca cineva refuza in mod direct macar sa incerce sa se lase de fumat....

Nu, nu fumez si nu am fumat niciodata (ba da, am fumat o jumatate de tigara cand aveam vreo 13 ani, nu mi-a placut, si mai ales mi-am dat seama cat este de greu sa scap de fumul de tigara din casa pana vine mama acasa... ) Apoi am avut sansa sa am in general prieteni care nu fumeaza, sau asa mi i-am ales eu, nu stiu, deci nu am fost supusa la prea mult peer-pressure ca sa mai apuc de fumat. Dar ma gandesc ca daca esti inconjurat de oameni care fumeaza, este foarte usor sa incerci si tu. Deci nu e de judecat.

Fumul de tigara nu mi se pare atat de suparator cat mi se pare respiratia celor care fumeaza, mi se pare oribila. Apoi vocea de fumator imi displace, in special femeile cu voce de fumatoare, apoi tenul gri si uscat, mirosul din haine...pur si simplu un obicei urat si nefolositor.
Te inteleg ca ai ramas socata cind ai vazut preotul fumand pe strada sau sub zidul bisericii, dar cum te-ai simti sa simti mirosul de tigara sub patrafir??
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote