Iar ai adus in discutie despre acel pasaj din Petru.Ca sa te citez:
"Măi frate, predicarea a avut loc nu numai înainte de scrierea epistolei, dar chiar înainte ca acei oameni să decedeze. Ce sens are o predică aiurea-n cimitir fără oameni vii? Și ce sens ar avea chiar in absurdum că ar auzi morții? Că de pocăit tot nu se mai pot pocăi. Și chiar dacă in absurdum s-ar pocăi, mai e valabilă pocăința aceasta? La ziua de apoi, toti nelegiuiții se vor "pocăi" recunoscând că "drepte și adevărate sunt judecățile Tale Doamne". Înseamnă că va fi valabilă acea "pocăință" și că vor fi duși de-a valma cu toții în Rai?"
In primul rand iti multumesc ca m-ai numit frate :).Ma mir,pentru ca m-ai facut spiritist si acum imi spui frate :)Si asta e un alt pas inainte.
Toate intrebarile tale daca ar fi posibil cel mai bine ar fi fost sa le adresezi lui Petru,el a vorbit despre "duhuri din inchisoare".Cum acest lucru nu este posibil,poti vedea totusi raspunsuri chiar in ceea ce ne-a lasat Petru.Ai intrebat ce sens are predica asta.Predica asta a fost facuta in situatii exceptionale,care niciodata nu se vor mai repeta.Isus le-a predicat,dupa ce a murit,dar niciodata nu va mai muri Isus,pentru ca jertfa lui este de ajuns.El din pricina faptului ca a luat pacatul omenirii asupra sa a ajuns dupa moarte in locul unde ajung dupa moarte duhurile celor pacatosi,intr-o "inchisoare",inchisoare care ar putea face parte din Locuinta mortilor,pentru ca psalmistul vorbeste "despre sufletul care nu a fost lasat in Locuinta mortilor".Ajuns aici Petru ne spune ca le-a predicat duhurilor de acolo.Daca s-a pocait cineva nu stiu,cert este ca Petru afirma ca ceea ce au facut in trup nu poate fi schimbat( "pentru ca să fie judecați ca oameni în trup"),dar ceva totusi s-a putut face "să trăiască după Dumnezeu, în duh."Habar n-am ce sa iti spun daca vor fi primiti in rai.Biblia nu spune mai mult.Cert este ca a fost o situatie exceptionala care nu se va mai repeta.Isus a ajuns acolo din pricina pacatelor noastre si chiar si acolo a facut ce a facut cata vreme a fost pe pamant "a predicat evanghelia".Cand cineva predica evanghelia se presupune ca o face pentru ca cei care ascult sa se intoarca la Dumnezeu.In privinta trupului nu se mai poate face nimic,dar duhul poate "sa traiasca dupa Dumnezeu".Nu stiu ce sa iti raspund daca mai este valabila pocainta asta.Ne depaseste pe toti aceste intrebari.Probabil ca da probabil ca nu,dar asta nu inseamna ca de acuma proclamam purgatoriul(despre care nu stiu de ce tu ai amintit,desi nimeni nu a adus vorba despre el).Nimeni nu va fi adus de-a valma in rai.Biblia afirma ca nimic nu se mai poate schimba odata cu incheierea vietii noastre si trebuie sa credem biblia pe cuvant.Ceea ce s-a intamplat atunci a fost o exceptie universala unica in istoria universului,niciodata nu se va mai repeta.
|