Citat:
În prealabil postat de sophia
Am observat niste lucruri la slujba de maslu, in biserici in care am fost:
1. Se sfinteste si paine si se imparte si ea la oameni. Dar nicaieri n-am gasit asta la descrierea slujbei. Se vorbeste numai de ulei si faina.
De ce oare? Mie imi place sa capat painiva proaspata, sfintita si sa ma gandesc ca ma vindeca.
2. De ce se da cu ulei si pe maini? Mai cu seama cand se stie ca primul lucru te speli pe maini. Pe frunte...mai tarziu.
Care este semnificatia cu mainile?
3. Pana la urma este bine sa se deschida la sfarsit cartea (Sf.Evanghelie mi se pare), pentru cineva anume? Am vazut ca pun preotii mainile pe capul acestei persoane si se citeste.
Poate ca tocmai asta este ritualul pentru persoana bolnava.
Si inteleg ca exista slujbe speciale (poate individuale) de maslu la cerere si altele generale, pentru toata lumea, in anumite perioade ale anului (posturi mari)?
|
Încerc să-ți răspund la câteva întrebări după a mea puțină știință.
1. Mirenii obișnuiesc să pună la Sf. Maslu și pâine pe masă din diferite motive:este mai ieftină și se poate consuma imediat de către cei bolnavi sau cei care au participat la sf. Maslu.Nu este nici necesar dar nici greșit.
2.Dacă credinciosul întinde mâinile să le ungă cu undelemn ce să facă preoții,să le respingă? Nu cred că este necesar dar nici greșit nu este.
3.Cartea se deschide de către unii preoți la cererea crdincioșilor care cred(în mod eronat)că ar semnifica ceva culoarea scrisului.Este greșit să se deschidă de către un credincios evanghelia.
4.Sf.Maslu se poate face și în alt loc decât în biserică.La cererea cuiva care are un bolnav acasă se poate face la capul bolnavului dar și de către cineva care dorește să facă această slujbă la el acasă.Noi facem oridecâteori simțim nevoia aghiasmă și Sf.Maslu acasă la noi. În posturi se poate face în orice zi iar când nu este post mirecurea și vinerea.