Pentru savarsirea Tainei Sfantului Maslu este nevoie, ca la orice alta Taina, de o materie speciala care este untdelemnul. El se sfinteste printr-o rugaciune rostita de preoti de sapte ori. Cu acest untdelemn se unge cel bolnav sau cei din biserica in cadrul Maslului de obste, intre-buintandu-se sapte betisoare, daca este posibil din fire de busuioc, infasurate la un capat in vata si care se infig intr-un vas cu faina.
La Maslul de obste, pe langa vasul cu untdelemn si faina se mai aduce si paine. Exista obiceiul ca in unele parti in untdelemn sa se amestece si putin vin, aducandu-ne aminte de vindecarea celui cazut intre talhari, de catre samarineanul milostiv, care a turnat peste rani untdelemn si vin. Practica insa nu este canonica, de aceea nu trebuie cultivata.
Untdelemnul sfintit, avand deci o destinatie precisa, ca si faina binecuvantata aici trebuie pastrate si, mai ales, intrebuintate dupa savarsirea Startului Maslu, cu atentie si numai in scopuri religioase. Undelemnul ramas poate fi folosit la candele, acasa. Cat priveste faina din aceasta se fac anumite painisoare din care sa manance cel bolnav sau prescuri pentru Sfanta Liturghie. Probabil din comoditate astazi sunt aduse si painile.
|