La inceput s-au tinut impreuna sambata si duminica, din pricina influentelor iudaice, si al primilor iudeii crestini legalistici.Aceiasi iudeii care au provocat tulburare incercand sa implementeze si taierea imprejur la crestini.Mai apoi s-a renuntat la sambata evreiasca, care a fost data ca rezultat al iesirii din Egipt,si a ramas doar duminica.Aceasta delimitare a venit ca semn distinctiv intre evrei si crestini.Sambata evreilor a ajuns ca semn al infamiei, si a devenit o zi a tristetii , o zi de plangere si de ocara.Evreii au suferit ocara mare , dupa rastignirea lui Iisus, acestia fiind cotropiti si batuti de romani.Romanii demoland Templul , de nu a ramas piatra peste piatra, cum a zis Iisus, iar evreilor li s-au impus anumite taxe , multii dintre ei fiind dusi chiar in sclavie.S-a intamplat ce a zis Iisus ca se va intampla, Imparatia lui Dumnezeu s-a luat de la Evrei si s-a dat neamurilor.Pecetea aceasta a infamiei a facut distinctia intre poporul lui Dumnezeu si Evrei, Dumnezeu aratand prin asta ca sarbatorile lor,lunile lor noi si zilele lor de odihna au incetat in fata lui Dumnezeu, cum a si fost vestit prin prooroci.Si pentru poporul lui Dumnezeu s-au dat alte sarbatori si pricini de sarbatoare si alta zi de odihna, diferite de cele ale evreilor.Ni s-a dat un Nou Testament, o Noua Lege.Iar acest Nou Testament a venit ca sa-l invecheasca pe cel Vechi.Iar ce e vechi e imbatrinit si e aproape de pieire.La fel au incetat si zilele lor de odihna, si jertfele lor si sarbatorile lor.S-a intamplat ce a zis Domnul ca se va intampla.Imparatia lui Dumnezeu a trecut la neamuri, si s-a facut tranzactia de la Legea cea Veche la Legea cea Noua, de la Vechiul Testament la Noul Testament , al carui mijlocitor este Domnul Iisus Hristos.Daca primul Testament ar fi fost fara de prihana Dumnezeu nu ar mai fi adus un Nou Testament.Testament al iubirii si al harului.Asadar lepadand cele vechi si lumesti am trecut la cele noi si spirituale.Am lepadat jertfele de animale, odihna cea veche, s.a.m.d. Si am intrat in odihna cea noua care este Iisus Hristos prin Invierea Sa.Aceasta s-a facut si ziua cea mare a bucuriei si veseliei, ziua si sarbatoarea pe care Domnul a facut-o si a dat-o.
|