Citat:
În prealabil postat de georgeval
Cu toate acestea nu cred ca trebuie generalizat= adica mereu sa se faca proscomidia la intrare. Proscomidiarul are si el o simbolistica- trebuie sa ne aminteasca de pesterea Mantuitorului- si toate celelalte simboluri legate de proscomidie. Daca preotul a ales ca in anumite momente sa faca proscomidia afara este pedagogic, daca a generalizat si face mereu mi se pare exagerat. Atunci, hai sa renuntam si la catapeteasma.
|
Hm... Ai citit Euharistia, Taina imparatiei de Schmemann? El spune ca in biserica s-a incetatenit in interpretarea liturghiei si un simbolism suprapus, care nu are de-a face cu adevaratul simbolism, cel ontologic (lucrurile si actiunile care sunt in comuniune cu ce reprezinta ele). Cred ca simbolismul asta al proscomidiei este un exemplu de simbolism suprapus, construit. (Dar poate ma insel.) Adevaratul simbolism sta in actiunea propriuzisa de pregatire a jertfei si nu are nevoie de loc ascuns ca sa se faca. Proscomidia reprezinta pregatirea darurilor aduse de credinciosi si la inceput se facea in vazul tuturor.
Catapetesma - o alta problema interesanta de discutat, mai ales pe acest topic. Nici ea nu exista la inceput. Din ce in ce, oamenii au simtit nevoia sa ascunda, sa faca Taina vizibila ca Taina de nepatruns, cand ea de fapt prin insasi fiinta ei nu are nevoie sa fie ascunsa ca sa fie taina. S-a constituit apoi simbolismul iconostasului, care are importanta lui, insa si lipsa lui ar avea o alta importanta.
Eu sunt pentru iconostas, dar mai usor, mai transparent, nu masiv si imposibil de patruns cu privirea. Un iconostas care sa dezvaluie invaluind- de exemplu fara perdele sau scund.